Monday, December 27

Ali Baba Sing a Song For Me

Hai kawan2 ! SAYA HAPPY SAYA GEMBIRA SAYA BAHAGIA ! Harini saya nak share kegembiraan saya bersama kawan2 dan readers yang masih setia menyinggah di Super Women blogger. On 26th Disember 2010, 12 sharp, it is my birthday. Hari kelahiran saya. Alhamdulillah, 1st of all, saya nak sujud syukur pada Allah SWT kerana saya mesih diberi kesempatan untuk berpijak di bumi nye yang fana ini. Alhamdulillah sekali lagi, saya masih diberi kasih sayang oleh manusia2 yang berada disekeliling saya dan sentiasa menyokong dan membantu diri ini. Tak lupa juga saya bersyukur kerana masih mempunyai keluarga yang 'jauh' dari saya, keluarga baru dan keluarga yang menerima saya. Saya juga bersyukur masih ade yang menyayangi diri ini dan memerlukan diri ini. Juga ternyata ade manusia2 yang masih menghargai diri saya yang kecil ini. Amin ya rabbal alamin.. Terima kasih Ya Allah !!!

Ahad. Saya dan Hubby date.Nak cerite ni.Masa saya bersiap, saya rase seperti its our 1st Date after all. Haha.. I dont know why rase camni tau. Pagi tu saya dah book online WAYANG CATHAY City Square. Saya dan Hubby tengok Janin. Amek 7.10 p.m. kunye show. Petang Hubby amek,saya rase seronok sangat.Rasenya dah lama sangat kami tak gi Date bersama ni..Hehe.. lagi2 its on my day kan.Special gitu! Hehe.. Cerita ni tak lebih dari 1 Hours ++ pun. Best jugak Janin ni.Seram pun ade.HAHA sampai terjerit saya bila ade scene yang bagi suprise.Hehe.. After, kami ke Ayong. Makan time!!! Lapar ni. Dinner kami, Ikan Merah bakar and Sotong bakar. Hehe.. Sedap sangat!!

Kami menuju ke Ali Baba, sebab Botak memang dah plan nak karoke.So, saya pun ikut tanpa mengesyaki ape2.Memang tak terfikir ape2 pun. Hehe.. Sampai je... Eh?Van bard..Ramainyaa kat depan Intrance Giant Tampoi. Saya tanye Hubby, die kate. " Botak yang panggil.." Saya pun ok je lah kan.Lgpun lama tak lepak kat luar reramai camni.Then kami pun masuk. Wow ! Besar jugak bilik ni.. Saya pelik, Hubby keluar then diikuti Botak kemudian beberapa yang lain.Pelik pelik pelik.. Tapi malas nak pk, saya layan je karoke. Hehe.. Hampir 10 minit, tiba2... Lagu Selamat Hari Jadi di Playkan di screen dan Hubby masuk bawa..............CAKE! (tergamam plus terkijut plus terdiam. Macam mimpi ape yg aku nmpk ni) Suprise!!! Berkumandanglah suara kawan2 dgn screen sekali.. Ya ALLAHHHH... ape yg saya fikirkan mase ni? saya cukup terharu dan sedih. Family saya pun tak buat macamni. wish pun tak.hmmmm


THE CAKE. 
(sedap tauu.. ade ice cream siket by Secret Recepi )

video
Here the video after potong cake and makan. 
Di record oleh kepala penyamun..haha













TERIMA KASIH SAYANGKU FOR EVERYTHING YANG BABY BUAT UNTUK HONEY. HONEY HARGAI SANGAT2. HONEY EPY SANGAT! HONEY BAHAGIA SANGAT! THANX SANGAT BABY ! I LOVE YOUUU.. SEMOGA KITE KEKAL SAMPAI SYURGA. AMINN

Sunday, December 26

Apa yang lebih bermakna?

Apa yang buat anda rasa bahagia di Hari Lahir setahun sekali seumur hidup?

A- Ucapan from Keluarga.
Hanya Ucapan sudah memadai. Tidak perlu duit,tidak perlu hadiah kerana Ucapan itu adalah hadiah yang paling murni berbanding yang lain, dan tidak perlu party. Tapi...ape rase bila Family yang satu darah dengan kite langsung tak wish??? -________-
B- Ucapan from Lover.
Its so sweet bila kite dapat SMS atau CALL from someone yang kite cinta.Ya, kite memang nantikan ucapan dari insan ini. Tak perlu sesuatu yang mahal2 dan tak perlu juga sesuatu yang bisa buat die susah. Satu hari cukup bersama keluar ngedate, itu sudah cukup digelar 'Hadiah'. =) Ucapan yang diberi pun dah boleh kalahkan manisnye candy. Hehe.. ouuhh so sweettt ! hehe
C- Ucapan dari sahabat handai yang rapat dan kenalan.
Bestkan bila handphone berbunyi bila bukak macam2 yang kawan2 doakan untuk kite.Ini sudah cukup istimewa.Doa itu adalah sesuatu yang lebih murni dari hadiah.Ha,lagi2 bila kat Facebuk kan.Macam2 wish dapat.Yang rapat yg tak rapat pun wish.Even sekadar, 'Happy Birthday!' Tol x? hehe
Tapi sedih jugak bila sahabat yang paling rapat dengan kite tak wisk.Kan? Lupa ke mereka? Huhu..

REMAJA CLASSIC

Salam Pagi Ahad kawan2 && Assalammualaikum !

Pagi ni, saya update agak awal. Di Lappy my sister menunjukkan jam 7.35a.m already. Saya masih ngantok,tapi ambil kesempatan ini nak meng-update program malam lastnight yang berlaku di Remaja Classic Bandar Baru Uda, Johor. Program menyambut hari kelahiran Kakak ku Reenz. Oppss! Sebenarnya tak sangka gak yg Kak Reenz plan nak celebrate sekali b'day saya yg sebelah jek dengan die. Hooraaayyyy! Saya terharu ok ! :') Selain Hubby, ade jgk yg sudi nk celebrate b'day saya ni. Jum kite tgk gambar2 yang sempat di ambil =)

Here the Cake. Besar tau. Bentuk Kunci.nmpak kn?hehe..
Suprise jugak bile kat Cake ade nama 'Atiqah'.. ;)

Sempat post lepas tiup lilin.Kak Reenz ngah tgk camera sebelah sana kot.Hehe

Yg berjacket hitam ni, my future adik ipar.
Die baru je balik dr kerja Maghrib td,tp saya ajak die join sekali.lama xkuar dgn die.
Suka si tongga ni.(seb die xpemalu.hehe)

Seriuss benar muka abg tgk akk pasang lilin tu.hahaha


SAYAAANGGGGG KAT Minah ni !
Thanx so much sister.
:')


Di buaian selepas majlis bersurai.
Ha, yang lelaki pakai kemeja krim ni,
Hamka namenya.
Memang rapat ngan saya n Hubby(wakilkan Hubby yg xdpt join mlm ni)

Ade banyak lagi kot gambar.Tapi ini je yg dapat saya copy paste dr profile FB sister.Hehe.. Memang tak t'pk pun Akak cun ni celebrate sekali.hehe.. Dan xt'pk begitu ramai family nye yg hadir.Keluarga yg besar. Jam dah kul 12 tau. Hp saya pun berbunyi2 sms masuk. 26 ! Thanx pade yg wish ok.Tp....saya menunggu sms dri family kesayangan.Tapi... tiade sorg pun yg sms.Pagi ni pun, Mama,kakak n adik just wat xtahu.Ok..Memang sedih! ;( Apepun, thanx again to my sis! Leviuuu.. Have a nice day sister :') Thanx again n againnnnn. Akanku jadikan sebagai kenangan yang terindah sepanjang perkenalan kite. Cehhhh.. Heheh ~

Monday, December 20

Kursus Pra Perkahwinan

18 Disember 2010

 19 Disember 2010
Atlast, kami berjaya mendapat sijil Pra Perkahwinan ini. Aminnn..

Assalammualaikum..Hai! 

U all semua ingat tak entry saya yang lepas, sesuatu yang saya minta kawan2 tekateki tu?Nahh ini dia yang buat saya nerves and debar2 gitu.Hehee.. Alhamdulillah.. Bersyukur saya kepada Tuhan, Ya Allah SWT. Dengan izin nye, saya dan hubby telah pun selamat menjalani Kursus Pra Perkahwinan yang dilangsungkan selama 2 hari (18&19 Disember 2010) di Hotel Seri Malaysia, Larkin, Johor Bahru, Johor. Memang seronok pergi kursus in.Ustaz2 yang bagi ceramah memang sporting.Macam2 perkara yang kami belajar tentang erti kehidupan rumah tangga.. Kawankawan, doakan kami kekal hingga ke syurga ye..

Thursday, December 16

Epy Bday, My Girls !


15 Disember 2010

Dear Nurul Jannah Bte Md. Arif,


Epy bday to u
epy bday to u
epy bday to lion ku
epy bday to u. . .
1 - may allah always bless u.
2 - hop u success with everything u do in everyway.
3 - dont ever forget me, ur bff yg paling the best sekali ni :)
4 - belajar rajin2, owg doakn kejayaan sntiase bsama makcik.
5 - keep smile always, make ur life happy.
6 - hop u will find ur true love , Mr.Right yg boleh time lionKu ini seade dirinye.
7 - jgn ego sgt,kurgkn panas tu, be a cool person. Tp jgn jd org lain. Ok?
8 - i love u smpai bile2. U 're my bestie forever!
9 - takecare ur self. Jgn cpt tpengaruh dgn lelaki,kwn2 kt mne2 je makcik g n jg maruah elok2.
10 - Selamat menyambut hari tua kamu n have a nice day dear. Mmuaarrhhh3..

16 Disember 2010

Dear Tongga Nur Amirah Bte Abdul Latif,



Happy bday to u,
happy bday to u,
happy bday to tongga...
Happy bday to u.... !

Heyy u! Sifu doakn tongga bjaye dlm hdup. Lg2 skg,adik nk kenal erti khidupan dluar sana.jg diri baik2.. Sifu hop, tongga dpt bantu mama kt umah.jgn lupe diri k? Lg 1, jg maruah baik2. Jgn mudah tpedaya n pcye pd org yg kite br kenal. Da besar da tongga akak ni tau.. Cepatt je. Keep smile alwys.be a gud girl! Goodluck in ur new life. May alllah alwys with u dear sister! Mmuuaarrhhhh3.. Big Hug.

Wednesday, December 15

EXCITED DAN NERVES

Hai kawan2 ! Lama juga saya tak online blog ni.Sorry ye sebab busy n mase pun sentiase tak mengizinkan saya meng-update. Guys, saya ade berite gembira.Perkara yang gembira yang akan berlaku hujung minggu ini.Ape die? Okay.After segalanya selesai saya akan kongsi bersama.Sungguh tak saya nafikan, saya terlalu excited but in the same time saya nerves.Bdebar je hari demi hari. Eh? Lain je ni ceritanye. Takpe, kite berteka teki dulu ehh.Hehe..

Disember ini, bulan yang bererti buat saya.Paling juga bermakna.Dengan kehadiran keluarga baru dalam hidup saya.Siapa mereka?



Inilah mereka. Sister Aireenaz Nasoha dan sekeluarga. Sinopsis tentang mereka. Kak Reenz dan husband telah disatukan pada 070707 dan telah dikurniakan seorang Putera yang diberi nama Ultraman.Hehe..Silap. Muhammad Rizqy Rafeeq. Yang istimewanya, Kak Reenz lahir pada 25 Disember bersebelahan dengan saya yang 26 Disember. OMG! Memang tak percaya pada mulanya.Tapi kenyataan. (",) Terima kasih Allah menemukan aku dengan keluarga baru ini.

Baiklah kawan2. Saya terpaksa mengakhirkan entry kali ini dengan bersyukur pada Tuhan di atas segala yang telah diberikan untuk saya. Alhamdulillah alhamdulillah alhamdulillah.. Sebelum saya lupa, doakan perjalan hidup saya berjalan dengan lancar. Aminn.. Thanx again for still be my readers. (Super Women)

*Kite berjumpe lg di next entry. *

Wednesday, December 8

Mini Cooper Zeemax

Malam tadi masa saya dan Baby ngah online, we all masuk di Mudah.my. Suka search kereta dan macam2. Pilihan we all malam tadi, Mini Cooper. Memang meletop dan tip top. Saya tertarik pada 1 Mini Cooper Zeemax berwarna Pink metalic kot Tahun 1980.. Memang mantap dan smartt giler lah. Admire sangat ! Meh saya share sekali dengan kawan2..



Amacam ? Baik tak ? yess ! memang terbaik lah derrr! I LIKE !! Admire seyhhhhhh
-______-

*HEHEE Sempat saya dan Baby berangan2.Dan mencipta cerita.Raja dan Permaisuri sedang mencari kereta yang paling hott sekali untuk bercampur dengan rakyat jelata.HAHAHA*

Monday, December 6

Gadis Kacak

Hai geng ! Rini wa nak show off my new face yang sempoi ni. Sila lah komen and lihat.Bagi wanita2 yang single diluar sana jangan tangkap cintun plak.Wa dah ade buah hati pengarang jantung.Hehe..Anyway, Ensem tak wa? Haha..





Ehh cehh ! Tak sangka pulak kini wa dah jadi gadis ROCK. Gadis KACAK.."kacak luar kacak dalam" weewitt.. Bila dah ROCK kene lah wa lu.baru jiwa rock yg sejati. bhabhabhaa.. Okay ! Kenapa wa tibe2 tukar image alah2 Rihanna Tut atau penkid yang nak jadi perempuan balik bak kate Faloley ? Wa saja je bro nak cuba image baru ni. Asyik nampak ladies je.Sekali sekala kan.Memang seronok gak! Tapi hati dan jiwa wa masih seperti before yoo... Wa gunting rambut macamni pun dapat sokongan dari orang penting wa. Siapa lagi ? Kekasih wa lah! Image ni pun die yang pilihkan.Wa follow je. Even tak cantik dan tak kena dimata orang tapi biarlah cantik,cun,kacak,meletop dan kena dimata si dia ni.. Whooaaaa! Weewiitt..jangan ingat jiwa rock ni takde feeling cintan cintun tau, bro ! =D Maybe bila tengok dalam gambar lain or maybe tak sama bila tengok depan. So bagi yang memang kenal wa and tahu mana lokasi wa boleh jumpa wa.Kita bergambar banyak2 ke dan post di entry wa.Haha.. Macam gud gud je.. Ok bro, wa choww dulu ! Nanti ade masa lagi wa update lagi. Thanx sebab masih sudi manjadi pembaca blog Super Women wa yang setia yoo! Awww.. Wa beransur dulu. Biar muka tak lawa tapi kitaa tetap ROCKKKK dan steady der! GAGA

Wednesday, December 1

LOVEIT - Pilihan Terbaik

Iri Hati dan Hasad Dengki

Kadang2 ade perkare yang tak perlu untuk kite persoalkan dalam kehidupan ni. 

Tak tahu lah nak cakap bende ni sebagai lumrah ataupun adat. 


Tapi sebagai seorang manusia normal, serius tak faham dengan sikap manusia yang tak boleh tengok orang lain hidup senang.

Perlu ke untuk mempersoalkan bagaimana orang lain memperoleh kebahagiaan?

Perlu ke merancang sesuatu untuk melihat kejatuhan seseorang?

Secara jujurnya, manusia yang bersikap begini hanya hidup dalam perasaan hasad dengki and iri hati.

Kadang kala ape yang menjadi masalahnye bila kite tak kacau hidup orang tapi orang lain yang sibuk mengganggu hidup kite. 

Tiade faedahnye pun ganggu hidup orang.

Tapi even macam mane pun hidup ni memang penuh dengan dugaan and kite haruslah tabah menghadapinya.

Kepada insan2 yang terlalu iri hati di luar sana, insaflah and sedarlah kerana dengan menjatuhkan orang lain, hidup tak akan ke mana...

Saturday, November 27

Hilang Widget

Alamak ! Hilang pulak widget template yang lepas saya. Macam mana ni? Cantik ke template yang sekarang? Berbelang zebra gitu. I like it ! hehe.. (macam gedik pulak) Apapun, saya memang suka tukar2 template ni. Pada saya, sedap mata memandang dan dapat template yg macam cun je terus nak tukar. haha..

Okay kawan2. See u on the next entry if saya ada masa :) Thanx sebab masih sudi menyinggah di blog saya ini. Love u all !

Tunang Dari Segi Hukum Islam

Percaya atau x, kita boleh ber”tunang” tanpa sedar?? Yup, kita boleh bertunang tanpa kita sedar, bila seorang lelaki, berhasrat untuk mengambil seorang perempuan untuk dijadikan isteri. Eh, itu memang normal bukan? Tapi, yang anda mungkin x tahu, anda sebenarnya sudah bertunang bila situasi seperti berikut berlaku:

Lelaki menyatakan hasrat ingin menjadikan perempuan itu isterinya, dan perempuan itu bersetuju. Adakah dikira telah bertunang? Padahal tidak ada ibu bapa perempuan tersebut.

Pinang dari segi hukum fiqah, bererti pihak lelaki menyatakan hasrat berkahwin pada pihak perempuan. Itu dipanggil pinang. Bila perempuan menjawab setuju, maka jadilah perempuan itu tunang laki tersebut.

Situasi yang dianggap pinangan:


"Aku nak jadikan kamu sebagai isteriku"

"Kahwinlah dengan kita bila2"

Bila si perempuan bersetuju, dia akan jadi tunang. Sama ada bercakap dalam telefon, tetap dah jadi tunang.

Contoh:

"lelaki sebut dalam telefon, "I nak jadikan u isteri I lah"

Perempuan tersebut jawab, I sukalah, I setujulah, oraitt I’m fine, oklah, I redha atau apa2 yang menunjukkan dia suka dengan “pinangan” lelaki tersebut, maka ia sudah dianggap bertunang.

Jadi, bila dia dah jadi tunang orang tanpa sedar, bila ada lelaki yang meminang, hukumnya haram.

Kita orang melayu time nak tunang duk bawang rombongan 1 bas, bawak barang2 pinangan, itu sebenarnya adalah ADAT bukan dari segi hukum Islam. Dari segi hukum Islam, dah jatuh hukum tunang.

Persoalan ialah bila Ibu bapa xde. Mengikut hukum syarak, kalau perempuan itu sudah diizin pada syarak. Sebagai contoh, perempuan yang cerdik, yang baligh, yang blh berfikir, etc dia sudah dianggap bertunang.

Bila perempuan tu x menepati hukum syarak tersebut, contoh seperti x baligh lagi(baru darjah 3 mungkin), perempuan tu bodoh(x boleh berfikir), gila, dan sebagainya, makanya wali diperlukan untuk jawab “pinangan” tersebut.

Wednesday, November 24

Apakah Maksud Mimpi Ini ?

"Panasnya..sakitnya...pedihnya.... Jangan,jangan tarik lagi,jangan tarik rambut aku..Sakitttt...Sakittt sangattt...Pedih...Tolonglah....Panas.... "

Terdengar nama dipanggil.Tersentap. Oh ! Mama rupanya.. Astarfirruaalazzimm.. Terus tangan memegang rambut yang menutup leherku ini.. Saya bermimpi rupanya..Ya Allah.. Apakah sebenarnya maksudmu ini? Apakah yang sebenarnya ingin kau tunjukkan? Adakah mimpi ini mainan tidur daripada syaitan? Ya Allah... Takutnya aku pada seksaan mu Ya Allah............ Rambut ini... Huh! Telahku biarkan dilihat oleh kaum Adam.Telahku lupakan kewajipan supaya menutup aurat ini.Rambut ini..Telahku buang jauh tudung yang perlu berada dikepala ini..Ohhh Tuhannn..... Ampunkan hambamu ini Tuhann.........Aku lekaaa.........

Tuesday, November 23

Kata Hati

Assalamualaikum ! Macam2 yang terjadi sejak 2 menjak ni. Ada happy ada juga sedihnya. Alhamdulillah, hubby dah baik. Saya sangat bahagia berada disisinya. Peperiksaan SPM sedang berlangsung.Hope, adik2 yang sedang mengambil SPM, buat betul2. Aja aja fighting! Buktikan kepada family yang adik2 boleh berjaya. Banggakan family anda. Ini yang parents mahukan diatas segala pengorbanan mereka selama melahirkan adik2 sekalian. Saya doakan yang terbaik untuk adik2 ye. Yakin boleh !

Well guys. Saya normal dan perasaan pun baik2 saja.Ade 2,3 pekara kadang2 buat saya terganggu. Apapun, I have to be strong dan fight! Bukan mudah untuk kite hadapi dugaan dalam hidup,tapi mudah untuk kite belajar besabar dan kuat.Dekatkan diri pada Tuhan yang Esa. SUBHANALLAH.. Bila ingat Tuhan, banyak dosa2 besar dan kecil ini yang tidak lagi terhapus. Takut kenangkan seksaan kubur, dan api neraka. Takutnya pada Tuhan yang Esa, Allah SWT. :( Sempatkah dan masih banyakkah waktu untuk sujud taubat  kepadanya???

Kepada yang membenci, maafkanlah saya.Andai anda mahu membenci diri ini,teruskanlah.Siapalah saya untuk menghalang anda membenci dan suka pada diri ini? Andai ada tersalah kata dan bahasa,ampunkanlah.Mahupun sengaja atau tidak disengajakan.Kepada yang pernah dimaki atau memaki hamun,saya sudahpun melupakan segala yang lepas,juga saya pohon ampun andai meyakitkan kalian dengan kata2 dan diri ini. Maafkan kesalahan saya supaya tidak lagi berat bahu ini memikul.. Ikhlas dari insan yang tidak sempurna ini...

Monday, November 22

Men-Sampah

Tengah Malam yang 'menyebelkan' ! Dah lah bau sampah ni kuat, pulak tu datang someone yang memang macam sampah. Makin kuat lah pulak bau nya. Menyakitkan hidung dan menyakitkan mata tengok. Apa gaya lah kan kau ni perempuan. Eh, perempuan ke? Macam bukan je. Huahuahuaa..

WHATEVER !
DONT U PERASAN U CANTIK WITH SKIRT U WEAR dan BLOUSE FIT ON UR BODY!
CHOIII

Sunday, November 21

SOULMATE


Wahai my ONLY future husband. 

Sorry sebab I hantarkan surat ni kat you. I tulis surat ni adalah sebagai reply kepada surat you yang kerek terdahulu. I tak berniat sebenarnya nak tulis ni. Tapi, apakan daya, you dan kaum you kerek sangat dengan ego masing-masing. Biasalah, boysss.

You, I tak nak lah tulis intro panjang-panjang. So, apa kata kalau I direct to the point je yea.

First of all, I nak bagi tahu yang I paling paling paling paling paling sakit hati dengan cara kaum you mengurat kaum I. I tak faham. Kenapa bila lelaki nak tackle perempuan je, dia mesti gunakan ayat;

"Kita macam pernah jumpa lah. Tapi kat mana yea?" 

You, bertahun-tahun I hidup balik-balik ayat tu yang I dapat. You ingat perempuan tak bosan ke, you? Cheesy punya pick up line (Ayat mengurat) baik tak payah, you. I rasa semua lelaki gunakan pick up line tu mungkin sebab lelaki zaman you dah tak ada idea nak mengurat dah. So, I memang faham kalau kenapa lelaki zaman you ramai yang tak couple dan kahwin lambat.

Sayang, I nak tanya you ni. Lelaki ni memang ada supplier nombor telephone ke? I pelik lah bila tiba-tiba ada orang call I kata nak berkenalan. Entah mana kaum you dapat no telephone I pun I tak tahu. Mesti mintak dengan orang lain. Tak ke you rasa mintak nombor telephone orang lain, dari orang lain adalah satu cara yang tak gentleman langsung?

Pula tu, bila call je, kata nak berkenalan. Tak pun cakap nak berkawan. Tapi kan, mana ada lelaki call perempuan semata-mata untuk berkenalan. Ni mesti nak mengurat punya lah. Macam lah I tak tahu.

Lagi satu kan kan you. I tak faham kenapa bila perempuan tu tak layan lelaki yang mengurat dia, lelaki tu akan cakap yang perempuan tu jual mahal dan sombong? But then, bila perempuan layan, sesedap hati je cakap yang perempuan ni murah dah mudah melayan. What the hell, you?

Dear ONLY you.

Tahukah you bahawasanya kaum lelaki you tu mudah perasan? Bila perempuan tegur and layan lelaki tu dengan baik je, mesti lelaki tu perasan kononnya perempuan tu suka dan nak tackle dia. Padahal perempuan tu just being nice. Can't you boys see that? Can't you?

Darling, you bagi tau lah kat kawan-kawan lelaki you tu. Kasi tau dieorang, kalau betul-betul suka kat someone tu, mengurat lah habis-habis. InsyaAllah kalau niat iklas boleh je dapat. Dan masa nak mengurat tu, tak perlu lah ayat manis-manis. Ayat-ayat manis akan membuatkan kami (perempuan) berasa geli tau. Dan jangan risau lah kalau muka you all (Lelaki) macam longkang ke apa ke. Kita orang (Perempuan) boleh terima sebab kita orang ni bukan macam you all (Lelaki) yang hanya tengok luaran. Pantang nampak perempuan cantik, terus jadi ulat bulu yang berbulu-bulu. Tak guna.

Tapi kalau dah dapat perempuan selepas mengurat tu, tak payah lah nak touch and go. Masa belum dapat, sayang bagai nak gila. Tapi bila dah dapat, buat dono je. Masa tengah mengurat, rasa bahagia je main tarik tali. Tapi bila dah lama couple, rasa bosan. Semuanya sebab lelaki lah; mudah sangat bosan sengan sorang awek. Actually, you guys patut bersyukur sebab perempuan mudah terima segala kekurangan yang ada kat you all. Tapi you all, sibuk nak macam-macam dari perempuan. Lelaki memang mengada-ngada lah. Tak reti bersyukur langsung.

You, kenapa bila some girl tu dah reject some kaum lelaki, dieorang akan berdendam? Kacau pak we perempuan tu lah, stalk lah, apa lah. What? Everygirl in this world loves you? Diaorang kena terima you sebagai BF? Kalau tak you akan rosakkan seluruh hidup dia? You dan kaum you akan berdendam dengan dia kalau dia reject you? Bleeeh. Patut lah kaum you makin pupus. Agak-agaknya kalau kaum you sama banyak dengan kaum I, mesti huru hara dunia ni. Oh, oh. I cakap pasal kaum you tau. I tak cakap pasal you. I tau you baik. Dan setia.

Dear my ONLY husband.

Sweetheart, I harap you jaga sikit mata you tu. I tau yang lelaki suka pandang perempuan. I tak kisah pun kalau skali skala you nak cuci mata pandang perempuan cantik sebab lelaki memang dasar macam tu. Tapi jangan salah kan I kalau I pun pandang lelaki. Ah, awal-awal lagi I dah tau mustahil you tak kisah kalau I pandang lelaki. You pandang perempuan boleh. Tapi I pandang lelaki tak boleh. Kenapa yea, you?

Lagi satu. Kenapa it is okay kalau you borak dengan perempuan tapi bila I borak dengan lelaki je, you kata I curang? I borak sebagai kawan. Tapi you tu lelaki. Gatal. Kalau dah borak, mesti dengan perempuan cantik. Lelaki kalau dah dengan perempuan cantik mustahil borak-borak tak ada makna. Huh.

You, I perasan yang you nak cari isteri(s) baik-baik. Tapi perangai you entah  macam apa-apa. Nak jadi imam konon. Sembahyang solo pun banyak tinggal. Nak imam apanya. Doa. Doa apa you reti baca? Doa masuk tandas? You, kita mungkin akan mandi bersama. Tetapi doa masuk tandas tu tak perlulah you lead kan. I pun reti lah.

Hubby. Dalam banyak-banyak benda yang I paling tak puas hati adalah bila lelaki bercakap bab kahwin lebih dari satu. Kononnya sayang sangat kat I so you kawin lebih dari satu so I boleh masuk syurga? Oh pehlis larh. Lelaki memang macam tu. Asal tanya kenapa perlu kahwin lebih dari satu, mesti kasi jawapan "Supaya Isteri pertama boleh masuk syurga dan dapat payung emas di syurga. Hey, banyak lagi cara kaum hawa boleh masuk syurga tau. Asalkan bersolat, puasa, jaga maruah dan metaati suami, sure masuk syurga. Tak payah nak kahwin 2-3-4. Nak kasi isteri pertama masuk syurga konon. Padahal nak menggatal. You ingat kaum I tak tahu? Kaum I tahu semua tu you. Kami comel with the brain tau.

Sebelum kahwin, kaum you asyik rosakkan kaum I. Mintak MMS gambar tak pakai tudung lah. Gambar tak pakai baju lah. Selepas tu, mintak yang bukan-bukan. Tapi bila nak kahwin, sibuk nak cari yang perfect, yang baik-baik dan dara. Kenapa you? Nasib baik lah teruna lelaki tak boleh di tengok. Kalau boleh, memang kantoi lah semua lelaki kat dunia ni tak teruna. Kan? Dan you pulak, you teruna tak you?

Akhir kata dari I, kalau nak mengurat kaum I tu, kasi lah cara kretif sket. Ubah sikit teknik tu. Guna kan inovasi dan kretiviti. Hantar lagu ke. Hantar bunga ke. Tengok lah sikit cerita korea tu. Belajar la dari dieorang. Dieorang tu bukan je hot, hensem, malah romantik. Macam Kim Hee Chul, Kim Hyun Joong dan Lee Min Ho. Btw Hubby you tau, nasib baik kaum perempuan ni tak gila lelaki hensem. Kalau tak, jangan harap ah lelaki Malaysia akan ada awek. Dah lah tak handsome. Tak romantik pula tu.

Well you. The most fragile part in a girl body is her heart. So, take a good care of it. Its nice to see. Nice to hold. But once broken, considered for ever! Ingat tau nasihat I ni. Nasihat iklas dari your future wife. Jaga diri elok-elok sebelum jumpa I."

Saturday, November 20

k.e.l.i.r.u

Kita tak akan tahu bila seseorang tu sukakan kita atau bencikan kita sebab layanan yang diberi kadang-kadang macam suka dan selesa dengan kehadiran kita.
Kan?

Wednesday, November 10

Kalau Berpacaran



Kalau berpacaran
Memang banyak pantang larang
Menjaga susila
Ibubapa adik abang
Apabila berdua
Carilah tempat yang terang
Agar tidak pula
Mencuba aksi terlarang
Boleh pandang-pandang
Jangan pegang-pegang
Duduk renggang-renggang
Bertambah sayang
Biar malu-malu
Biar segan-segan
Kerna malu itu
Perisai orang beriman
Kalau berpacaran
Jangan tunggu lama-lama
Kalau dah berkenan
Jumpalah ayah dan mama
Hantarlah rombongan
Meminang dengan segera
Kalau terlambat kasih mu disambar buaya
Yeah
Kita sambung cerita
Kalau kamu berdua
Aku yang ketiga
Aku penambah perasa
Aku lah pendarab nafsu serakah
Hai teruna bikin perangai selamba
Hati si dara kata tak apa
Berani buat terima padah
Kalau tak sedia
Ucap syahadah

Sunday, November 7

L O V E

It is Love that gives me purpose
to change and grow and learn.
It is Love that guides me on this path
and helps me choose each turn.

It is Love that gives me courage
to stand against my fears.
to open up my heart to you,
to let you see my tears.

It is Love that gives me trust and hope
when little thing go wrong.
When distance stands between us,
it is Love that keeps me strong.

It is Love that offers harmony
and a friendship that is true.
How wonderful that I can share
a Love like this with you!

Friday, November 5

Kau Aku

"kau dan aku adalah satu, tak kira apa.."

Kita miliki sesuatu yang semua orang disekeliling kita tak miliki.

Tuesday, November 2

Realiti Dewi


Adakah ku sedang mimpi
dipuncak awan kita menari
mungkin fantasi
bagai ilusi
hanya ku impi

Tawamu penawar hati
buatku tenang dimalam sepi
direaliti yg kuhadapi
sepanjang hari

Hilanglah perasaan ini
terpadam rindu bila kau kembali

Kaulah
dewa yg aku puja
bukakanlah hatimu
untuk cinta

Aku
dewi yg kau merindu
pencinta yg setia
oh sayangku

Dengarlah pintaku ini
luahan hati tidak bertepi
hasrat si dewi
agarmu dewa ada disisi

Monday, November 1

November

November Rain

When I look into your eyes
I can see a love restrained
But darlin' when I hold you
Don't you know I feel the same
'Cause nothin' lasts forever
And we both know hearts can change
And it's hard to hold a candle
In the cold November rain
We've been through this such a long long time
Just tryin' to kill the pain

But lovers always come and lovers always go
An no one's really sure who's lettin' go today
Walking away
If we could take the time to lay it on the line
I could rest my head
Just knowin' that you were mine
All mine
So if you want to love me
then darlin' don't refrain
Or I'll just end up walkin'
In the cold November rain

Do you need some time...on your own
Do you need some time...all alone
Everybody needs some time...on their own
Don't you know you need some time...all alone

I know it's hard to keep an open heart
When even friends seem out to harm you
But if you could heal a broken heart
Wouldn't time be out to charm you

Sometimes I need some time...on my
own Sometimes I need some time...all alone
Everybody needs some time...on their own
Don't you know you need some time...all alone

And when your fears subside
And shadows still remain, ohhh yeahhh
I know that you can love me
When there's no one left to blame
So never mind the darkness
We still can find a way
'Cause nothin' lasts forever
Even cold November rain

Don't ya think that you need somebody
Don't ya think that you need someone
Everybody needs somebody
You're not the only one
You're not the only one

Thursday, October 28

Di Hadapan PC

Hai kawan-kawan! Kak Long sepatutnya keluar lunch,tapi harini kawan or jiran company sebelah tak ade.Lunch bersama boss beliau.So,Kak Long keseorangan lah di office.Orang lain keluar makan tapi Kak Long duduk ngadap PC. LOL. bukan Kak Long tak boleh beli makan,dah dekat pun,tapi nak bejalan sorang2 tu yang malas tu.Kawasan kat sini bahaya juga lah.Agak berisiko bagi wanita untuk jalan sendirian tanpa teman.Anjing pun boleh tahan banyak nye.

Semalam, Mama mesej minta Kak Long belikan Nasi Ayam Penyek dan Orange Juice.Tapi semalam Kak Long tak sempat.Kesian Mama.Dari haritu lagi disebut2 Nasi Ayam Penyek tu.Teringin katanya.Kak Long niat,harini balik kerja Kak Long nak terus ke Bestmart belikan Mama Nasi Ayam Penyek.Tak sampai hati pula bila Mama cakap teringin dan minta2.Insyaallah,Kak Long sempatkan juga diri ni dan set kan betul2 dalam kepala,sebab Kak Long ni mudah lupa.Kata Izzah: "sebab kuat makan masam2 macam jeruk ke.." yeke? Mungkin kot.Tu yang cepat lupa.

Harini Kak Long rasa tenang.Buat kerja je,busykan diri depan boss.Kurang siket rasa nak beborak dengan boss.Eh?Bukan siket tapi banyak.Tak tahu lah kenapa.Kak Long tengok style orang tu lagi2 die ni boss dan tak seagama dengan kite kan.Tak tahu Kak Long nak describe macam mane boss Kak Long ni.Die ade angin kot.Kejap ok kejap tidak.Itu pasal malas beborak dengan beliau.Kecuali hal2 kerja dan yang penting sahaja.

Pagi tadi Kak Long kacau hubby,die baru nak lelap.Kak Long kejut minta hantar gi kerja.Sorry ye sayang.Nanti bila semua dah settle dan tercapai,baby tak perlu bangun pagi lagi.Yeke?Agaknye lah. hehe.. Love you.Thanx tau!

Lagi satu,Kak Long cemburu lah tengok blog orang lain.Smart dan cantik2 je.Bila Kak Long nak buat macamtu mesti tak jadi.Macam mane ni?Nak yang paling mudah kot kalau ade.Tolong Kak Long.Bagi tips please...

Wednesday, October 27

After 4 days

Empat hari Kak Long tak kerja dan tak online. Musim jerebu ni Kak Long di sahkan demam. Memang macam2 jadi selama 4 hari ni. Malas nak bebel panjang,Kak Long still belum baik. Dah masuk kerja after 2 days MC. Kepala pening tengok meja yang berselerak penuh dengan kerja2 yang tertunggak. -.-" Dugaan untuk orang cuti sakit. Masuk je tadi, office bau something.Ntah bau ape or hidung Kak Long yang something.Yelah,cannot smell anything.Tu yang semua bau tak best ke kan. Waiting for boss masuk office.If boss faham,bagilah Kak Long rest sampai betul2 sihat kan.Huhu..

Kak Long geram sangat.Handphone Kak Long rosak.HUH! Memang marah geram semua ade.Hantar kedai, "ini hp kasik buang dalam longkang saje lo.sudah rosak lu kasik betul akan rosak blik punye." bodoh okay! Memang tension sangat2 lah.Macam2 hal lah.Ade je yang terjadi.Dugaan ke semua ini??Kak Long hope sangat,semua nia de hikmah.Thanx lah pada penjual handphone ni.Sampai hati kan (sedih)

Mood yang tidak baik. (^_^")

Friday, October 22

Satu Perasaan

Pagi ni Kak Long kurang sihat. Selsema, sakit tekak dan sakit badan. Tapi Kak Long still kerja. Tadi boss call, then die tanye, sakit ke? Yes. Tapi die tak de pulak suruh balik or else.Kak Long nak minta halfday rase macam takut pulak dengar boss bising nanti.Tapi kerja Kak Long dah siap.Tinggal nak file-ing je. Kak Long rase lemah sangat sekarang ni.Rase nak pitam pun ade. -.-"

Even Kak Long sakit, tapi Kak Long nak share about yesterday on  evening at hospital. The point more to Baby Hero yang baru lahir berusia satu hari. Baby memang comel,putih.Mata die sepet,sama macam Uncle Bab nye.Tapi muka nye, hidung dan mulut tak ubah seperti Aemy. Adik Angah dan Uncle Bab/My Hubby yang second last. Kata orang sebab terkenan masa Angah sedang sarat. Tapi Baby still comel,Geram sangat tengok die.Baby berat 2.7kg tu, tak nangis seperti bayi2 lain yang berada di hospital semalam.Baby hero senyap je, lagi seronok tido agaknya.Kata Angah, bila dia lahir semalam,kuat suara die nangis. Tapi semalam bila kitorang kacau tak pula die nangis.Hehe.. Jari kaki dan tangan nye, memang panjang.Very soft! Kak Long  geram sangat. Harini Angah balik sudah,menghabiskan waktu berpantang di rumah Mama Bulat. Tak sabar nak jumpe baby hero yang comel tu, nak kacau2 die. ;)

Kak Long nak share juga lah satu perasaan ni mase Kak Long berade di hospital semalam. Kak Long rase kan satu perasaan yang tak tahu nak describe bile Kak Long tengok ibu-ibu dan bayi-bayi mereka.Termasuk lah Angah dan hero.Dalam hati, "nak jugak baby.nak jugak.nak jugak" sebab Kak Long ni memang l;ah sangat2 cintakan budak-budak espcialy saat mereka bayi, mula tersenyum bila di agah,merangkak,berbual pelat, dan mula tateh.hehe..Then Kak Long geram juga bila Amka menyakat Kak Long, "macamne lah bila Kak Long yg mengandung then ade baby kann.." tersenyum malu sampai blushing Kak Long dibuatnye. Hubby cakap, SABAR ye.. haha Kak Long dah tak sabar nak kawen. nak baby banyak2. O'ohh ! Tapi Kak Long dah bersedia sepenuhnye menjadi seorang isteri dan ibu tak lama lagi. Pray for us. Kami nak selesaikan ape yang perlu dahulu. Insyaallah, post Kak Long tak lama lagi akan menggembirakan semua disekeliling Kak Long dan my readers =)

Thursday, October 21

21.10.2010 HERO

ALHAMDULILLAH. Bangun je pagi tadi, Kak Long terima berita gembira daripada Angah dan Adik. Angah dah selamat melahirkan Baby Boy on 5.03am seberat 2.7kg. :) Tahniah Angah! Seronoknye bila Kak Long & Hubby sudah pun di istiharkan menjadi Uncle & Aunty Bab kepada hero sulung keluarga Pak Farouq. Hehe.. Seronok sangat dan bersyukur bila Angah dan Baby selamat. Kak Long pula tak sabar tunggu petang nak balik terus ke hospital.Angah kata, mata baby sepet.sama dengan Uncle Bab.Kak Long dah bayangkan,mesti handsome sangatt baby hero kite ni.hehe.. Pagi tadi Kak Long online gak, family sebelah Ayah, Cik Ida adik ipar Ayah baru jugak melahirkan baby girl pada 20.10.2010 . Sebelah2 dengan Angah je.Congrate !

SERONOK SANGAT !

Monday, October 18

For The Rest of My Life

 
I praise Allah for sending me you my love
You found me home and sail with me
And I`m here with you
Now let me let you know
You`ve opened my heart
I was always thinking that love was wrong
But everything was changed when you came along
And theres a couple words I want to say

 For the rest of my life I`ll be with you
I`ll stay by your side honest and true
Till the end of my time I`ll be loving you
.loving you For the rest of my life
Thru days and night I`ll thank Allah for open my eyes Now and forever I…I`ll be there for you

I know that deep in my heart
I feel so blessed when I think of you
And I ask Allah to bless all we do
You`re my wife and my friend and my strength
And I pray we`re together eternally
Now I find myself so strong
Everything changed when you came along
And theres a couple word I want to say
I know that deep in my heart now that you`re here
Infront of me I strongly feel love
And I have no doubt And I`m singing loud that I`ll love you eternally
I know that deep in my heart..

Saturday, October 16

My Destiny. Eternity.

 

What if I never knew
What if I never found you
I'd never have this feeling in my heart
How did this come to be
I don't know how you found me

But from the moment I saw you
Deep inside my heart I knew

Baby you're my destiny
You and I were meant to be
With all my heart and soul
I give my love to have and hold
And as far as I can see
You were always meant to be my destiny

I wanted someone like you
Someone that I could hold on to
And give my love until the end of time
But forever was just a word
Something I'd only heard about

But now you're always there for me
When you say forever I believe

Maybe all we need is just a little faith
'Cause baby I believe that love will find the way