Friday, April 30

Cantik. Beautiful

Beberapa hari ni Cantik sering berada di sini.Kesian pada Cantik.Tak ada siapa yang jage dia.Cantik punya bulu yang cantik menarik tertarik.Berwarna coklat.Matanya ade coklat merah dan kelabu.Sebab itu lah saya panggil dia Cantik.Semalam saya bagi nasi digaul bersama ikangoreng.Cantik lapar sangat.Dia makan.Saya sediakan air di tepi nasi biar Cantik tak tercekik tulang.Saya tengok Cantik makan,hati saya sayu. "Maaf ye Cantik.Ini je yang kite mampu bagi.." Saya teringin sangat nak belai belai Cantik.Tapi malangnya saya takut akan Cantik.Saya taktahu kenapa.Tapi saya sering terbayang jari saya di gigit.Bukan sebab saya geli.Tidak.

Mai ada bersama.Jadi saya minta dia tolong belaikan Cantik untuk saya.Saya minta Mai tolong pegang kan Cantik,saya nak ambil gambarnya.Tapi saya tibatiba di sound oleh seseorang.Saya lupa siapa,tapi di antara rakan juga.Dia kate :-

Jangan amek gamba dia.Nanti dia mati tauu..

Saya jadi pelik.Betul ke? Orang kata kita tak boleh ambil gambar mereka,sebab nanti mereka mati. Tapi saya jawab, "Nonsen lahh.." Biasalah saya ni.Degil.Ramai juga yang berkata benda yang sama pada saya.Taktahu sejauh mana kenyataan ini.Habis kat Mudah tu,org nak jual jual mereka,mati ke nanti? Ini dia saya kenalkan, " Cantik! "



Ini lah dia Cantik yang saya maksudkan.Sangat cantik kan?Mungkin dalam gambar nampak seperti biasa,Kesian Cantik.Siapalah yang membuangnya?Saya terasa mahu menjaganya.Tapi saya masih tak berani.Saya pun makan tak tentu inikan mahu bagi Cantik makan.Berdosa saya jika tidak menjaga nya dengan baik.Saya tak mahu ini. Selepas saya bagi Cantik makan,Cantik tidur.Comel style dia tidur.Saya pun berlalu ke Cyber Cafe berdekatan.Saya ambil di PC hadapan sekali.Tiba tiba, saya nampak Cantik sedang duduk betul betul di hadapan cermin berdekatan saya melihat saya. Wahh, comel sangat. Cantik seakan sudah mengenali saya dan mahu menjaga saya.Choii,betul ke saya ni?GHahah.. Biasalah for first time cuba buang ketakutan ini. Okaylah. Time to out..

See u Cantik. Jaga diri ye,Jumpa lagi malam nanti tau. Nanti kite bagi Cantik makan lagi ye, biar badan Cantik montok dan mantop :)
 ---------------------------------------------------------------------

Thursday, April 29

Tak Dapat Pejam Mata

Ada satu novel yang saya pinjam dari Jannah.Bertajuk  " Jika Kau Kekasih " Saya belek belek. Dari muka surat 1 ke muka surat 2, saya baca.Tapi saya tutup kembali. Tak ada satu perasaan ingin menghayati cerita.Saya masih tak dapat pejam kan mata.Cellphone Nokia saya godeh.Sms sms yang saya simpan dari Baby dan kawan saya buka dan baca.Boleh kira berapa je dari kewan berbanding Baby.Tapi masih juga tak dapat saya hayati dan masuk ke dalam kotak fikiran.

Tiba tiba saya teringat tentang rancangan ber-Sedili pada pertengahan May ini.Tak tahu lah kenapa,saya tidak se-excited seperti mula mula merancang. Saya layan pula muzik yang sedang bermain di Era.FM di Astro.Tapi terasa kosong. Saya menanti pula SMS dari Baby yang sedang berborak besama Mama Bulat.Mama Bulat tak tidur lagi.Sekejap lagi pasti Baby hantar adik ke sekolah.Terasa rindu menerpa tiba tiba.Walau dah jumpa setiap hari,tapi masih terasa baki nya bile berjauhan hanya sebentar.Extremely crazy in love with Baby.Non-stop dan tiada Pudar seperti Rossa. Saya cuba lagi pejamkan mata. 

Good Morning! Start =) di hari yang baru. dan bila mata celik melihat dunia ucapkanlah Alhamdulillah..

Bandar Johor bersama Papa Mama dan Baby

Di waktu ini,dikala bulan berada dikepala dan saat untuk rehatkan diri dibuai mimpi Mama Bulat suara kan hajat nya hendak ajak berjalan jalan di bandar selesai kami makna.Kebetulan Abang Achid (2nd brother Baby) tidur.Tinggal lah Baby dan saya yang sedang duduk berbual.Saya hidangkan makanan untuk Baby dan saya sendiri sambil Mama Bulat membantu di dapur.Air teh susu yang dibuat oleh Mama Bulat cepat saya tuang kedalam mug.Wahh..faveret saya.Tiup sedikit hilangkan asap panasnya,terus saya bagi one shot. (sekali togak je dah habis) Sambil makan,Papa turun.Katanya tak boleh tidur.Jadi kami berborak bersama.Habis makan,kemas kemas dan cuci cuci.Tunggu Mama Bulat dan Papa siap,saya dan Baby panaskan enjin kereta.Papa suruh Baby drive keretanya.Jadi Evo Pink di tinggalkan.

Pagi pagi waktu semua org tidur,kami pun keluar dari jambatan Perling untuk menuju ke bandar Johor.Takbanyak kereta pun. Turun sahaja dari fly-over Perling,kami nampak ramai polis dan kereta di bahagian kanan kami.Ade excident atau speed-t?Tanda tanya.Papa dan Mama Bulat mahu tahu.Dan cadangan pusing selepas isi minyak di Petronas Kobena.Menaiki fly-over Angsana,kami pun turun menuju semula ke arah tempat kejadian.Tali pinggang keselematan di pakai..Bagi mengelakkan di tahan. Kami menuju ke lokasi,kelihatan darah di jalan raya.Selipar pun bersepah.Polis bergerak dan ade satu kereta lupa kereta ape,pecah.Andaian kami, ade excident antara motor dan kereta.Pemandu motor mungkin di langgar dan kepalanya berdentum dengan cermin kereta tersebut kerana ada juga bekas hentaman bulat dan pecah di bahagian cermin. Kami pun pusing di Kipmart dan terus ke bandar Johor.

Sepanjang perjalan,Papa lena di buai mimpi.Mama Bulat pula sedang menghayati pemandangan di luar.Sementara saya dan Baby berbual seperti berbisik.Hehe..Kami juga sambil sambil berbual dengan Mama Bulat. Kami menuju ke City Square, kemudian ke Stulang, Danga Bay dan balik ke Perling setelah Subuh menjelma.Agak lewat juga. Sampai di rumah, cuba melelapkan mata tapi......

Tuesday, April 27

Hang Out Day and Night |

Di tulis khas untuk sahabat lama dari zaman sekolah = Nurul Jannah ( Jannah ) dan Noraini ( Aini )
After we had lost our moment since everyone has their own pathway in life.

Harini dari pagi hingga lah malam.

Pagi- Jannah ambil saya 10.30 a.m . Kami menuju ke Tesco Bukit Indah. It is for my first time pijak kan kaki ke sana. Haih name je org Perling. Jannah shopping barang sikit untuk birthday girl Hayati pada 5 May nanti. Saya belikan card birthday untuk dia. Dan share beli present. Kemudian, ke kaunter dan bayar. Teman Jannah ke Watson beli Eye-linear. Kami berjalan ke pintu keluar. Tiba tiba mata saya nampak alat timbang dan ukur di tepi. Ber-modal kan hanya 20$, saya pun sudah berada di atas alat tersebut. Guess what :-

Berat = 48 kg
Tinggi= 162 cm
OK

Wahh, suka nya. Berat saya dah naik 3kilo. Suka! Jannah pula nak juga. Pendek dan gemok. HAHA. Itu yang saya katakan sambil ketawa dengan nya. Happy je.

Berat= 55kg
Tinggi= 160cm
OK

Kami bergelak dan berjalan ke kereta. Ingat kat Aini member lagi satu. So, saya text Aini tanya di mana dan kerja tak sebab kami nak ke Angsana. Jannah drive terus ke Angsana. Baru lah Aini reply. Tak kerja rupanya minah ni. So, saya dan Jannah ber jalan berdua. Menuju ke Badan. Beli novel dan cari purse dia. Saya sempat juga cari novel Mummy Knews di Badan. Tapi hampeh, Tak ade. (^_^") Saya dan Jannah bergerak pulang. Singgah Cyber Cafe sekejap. Jannah ajak.. Di CC, boleh kan ade mamat2 gatal dan ntah ape type. Yg penting, We not a kids anymore man. Buat ape sampai nak kene dan tipu mak. Mengong lah anda! Sejam di CC, kami out. Di kereta, saya text Aini. Kami plan nak ke rumah nya. Lepak sekejap. Hantar kereta dulu kat rumah Jannah. Jumpa mak dia. Salam salam tanye khabar. Mak dia cakap :-

Makin cantik lah Ika ni. Dah macam pelakon pulak mak tengok..

Saya tersenyum malu dan kata merendah diri. ( Penting ni ) Jannah gelak kan saya je sambil cakap nanti perasan lah tu. Haaha. Kemudian, berjalan kaki ke rumah Aini yang tak jauh dari rumah Jannah. Sampai rumah Aini, di sambut oleh dia sendiri. Tinggal dia seorang di rumah. Bersalam dan mula lah perbualan kami yang agak riuh ini walau ber tiga. Best! Kami kenang kembali cerita cerita dahulu kala. Kenangan yang sangat tak dapat di lupakan.

Zaman sekolah. Petang petang je sepatutnya ade activity sukan di sekolah. Tapi kite dan geng geng lain, lepak di Taman Permainan yang berdekatan. Duduk lepak sambil gelak sampai lah sakit perut golek golek, naik basikal, panjat pokok di situ dan tulis nama nama kite sebagai kenangan. Hahah..

Syok dan best lah kalau ingat. Sampailah kami terpisah di tengah jalan hanya satu krisis. Grr.. Teringat mesti kami gelak. Kami borak borak sampai tak sedar hari dah petang. Saya pulang di jemput Baby.


Malam- Kami keluar lagi selepas Isyak. Kami menuju ke Danga Bay Beach. Kereta di-park, saya,Aini dan Jannah keluar dan duduk di depan ber kerusikan kereta. Kami melihat pemandangan malam laut Danga. Cantik. Di sebelah kami, kiri kanan ade pasangan yang sedang ber-manja di dalam kereta. Rindu pada Baby tiba tiba.. (^_^) Saya masih tidak stop text Baby. Inform juga di mana kami berda. Takut kalau kalau terjadi apa apa yang tidak baik. Kami ber gambar sebelum bertukar lokasi ke Festive Mall Bazar tu. Jannah nak cari purse. Saya pula nak cuci mata ni. Banyak beg beg dan selipar yang cantik comel dan menarik perhatian. Tapi bila poket sedang sempit, terngangah je mulut. Kalau poket longgar pun, tak boleh membazir. Banyak lagi perlu di lakukan selain pembaziran ikot kan nafsu ni. Malam pun semakin lewat, kami bergerak pulang. Mok dah text. Sudah otw ke Perling. Kami nak jumpa. Ade meeting.. ;) Sebenarnya Mok nak tunjuk gak rambut baru alah alah Agnes Monica. Cantik lah sebenarnya. Geram..
Jannah dan Aini pulang. Kami bersalam dan bercium pipi dan pipi. Masing rindukan kenangan dulu dan diri masing masing. Love you All~

Oh Juwita by Nubhan


Sambungan drpd entry Pawana by Amy Searh

Pawana by Amy Search

Wah.. Setelah keluar cerita V3 Samseng Jalanan dan bila sudah menonton nya, Baby minta saya mencari lagu yang ada dalam filem tersebut. Sudah hampir berminggu juga, saya tanya rakan rakan mereka juga tidak tahu. Akhirnya, saya cari sendiri dan meng-godeh seluruh pelusuk internet. Ghehe. Akhirnya, i got it! Yess. Saya download lagu ini di 4shared dan masuk kan ke Pen-drive Evo Pink kemudian HP Baby. Mesti Baby suka. Saya tak akan hampa kan nya even hanya lagu yang dia mahu dan saya pula tak dapat cari.

Saya cari juga lirik nya dan save dalam Pen-Drive. Dan saya nak juga share di Super-Women ni pada siapa yang tak dapat cari lagi lagu ini, sila lah di sini :-

Bermula sebuah cerita
Di zaman dulu kala
Mudahnya sederhana kehidupan
Mereka riang sentiasa dan gembira
Tanpa duka
Waktu berpesta pawana pun melanda

Meresap fikiran dan jiwa
Berubahlah semua
Jadi sombong serta alpa
Semua inginkan kuasa
Rebut dengan sengketa
Yang lemah jadi hamba

Berpecah antara mereka
Musnah di hembus pawana
Begitulah kisah hidup
Dari zaman ke zaman
Pawana menghembus akan hati insan

Cinta musnah dihembus pawana
Keinginan menghancur manusia

Saturday, April 24

The Gift from Mok!

Entry ini di hasilkan special untuk Wan Nur Fatin Nadhirah a.k.a Mok.

Mok datang jumpe kita dan Baby. Awak datang bersama Gendut si cinta hati nya. Sebelum awak datang berjumpa kite, awak call guna Gendut nya HP. That time, kite sedang sedia kan Sos Oblong di kediaman Mama Bulat. ;) Kite minta Adik yang tolong angkat kan panggilan tersebut. Awak tanya apa kaler kegemaran kite dan kite hanya menjawab " Pink! " Because i was busy ready the sos at dapur. Awak matikan panggilan when know kite sedang busy. Kite call awak kembali menggunakan HP Baby setelah selesai everything dan free. Awak kenakan kite lagi. =

Atikah: Yunk, katner tu ?
Mok: Kat rumah lah ka..
Atikah: Ala, kate nak datang jumpe.
Mok: Eh, ok ok. Battery low battery low. BYE!

Huh? Awak letak fon macamtu je. (^_^') Kite mengadu kat Baby. Tapi Baby kata, kejap lagi datang lah tu. Setengah jam kemudian, kite dan Baby sedang busy. Awak datang bersama Gendut. Choi! Wa kena beb! Ghaghaahaha.. Awak dan Gendut ketawa kan kite. Awak komen about my looked with new hair yang ugly ni kot. " Dah macam budak budak muka awak ka.. " gheghee. I know that. Nak jadi muda mudi kembali lah.Awak bagi kat kite satu plastic beg mini. Dan dalam nya.. Wahhhhhhhhh~ Sehelai T-shirt mini ber leher bulat serta hanger kecil je yang lengan nya ber-kaler Soft Pink. Badan hadapan ade gambar awak. Dan yang kite terharu, bahagian badan belakang ade picture kite dan Baby yang awak bluetooth dulu. Terharu. Kite jerit kecil tande seronok. Kite berlari ke arah Baby. Mase ni, kite dah macam kanak kanak yg seronok dpt Barbie Toys kan. HAHA..  Lepas awak balik tu, kite ambil gambar baju yang comel ni. Nak simpan. Lepastu, kite gantung kat Evo Pink. Jadi perhatian lah lepas ni kan. Hehe.. Kite ade dialog siket dengan Baby dan rakan rakan malam tu :-

Atikah= Baby, cumel nya baju ni.. Nanti kite bleh pakai kan kat anak kite kan..hehehe
Baby= Ade ade je honey. Mane muat sayang. Badan Baby lagi besar dari baju ni tau..
( kemudian di sampuk oleh rakan rakan di situ )
Burn= Gile ke pe ka ? Klau ade Baby yg size cam tshirt kau tu, gile susah kau nak jage tau..
Atikah= Aku guarau gurau je. Lgpun aku tak habis cakap lagi. Aku nak pakai kan kat anak hamster aku lah.. HAHAHA.. (dalam hati pk, bile mase pulak aku ade hamster ni?Mashi Marro yg cumel adelah..My Baby..hehe)
Bulat= Nntah kau ni ka. Gile ek ? Deep Under-Water btul kau ni. (konon nak reject saya. Ini lah name gelaran saya utk Bulat grrr..)

Bahagian depan

Bahagian belakang

Untuk awak Mok:-

Kite suka sangat dengan ape yang awak hadiahkan. Terima Kasih tau.  Kite dah gantung pun kat Evo Pink. Cantik. Semua yang tengok kata begitu. Sampai tanye kat mana awak beli. Angah pun tau. Angah nak juga.hehe.. Gambar awak tu, kite akan ingat yang tshirt ni dari awak. Hari hari kite mesti akan text awak even pendek pun text kite. Such as " Mok, watpe tuh ? " or " Morning awak.. dtg lah lepak nnt mlm.." Gambar kite dan Baby pula, kite suka sangat. Wat kasihsayang kitwg makin kuat tau. Terima kasih.. Kite jaga baik baik tau..

When Harry Met Sally |

On the last morning, saya tak dapat pejam kan mata saya. Masih tidak rase keberatan nya. So that, saya bangun dari katil ber-tilam empuk ber-sama bantal dan selimut kegemaran. Switch on the tv and lie down.
Tangan masih tekan button remote untuk mencari cari channel dan cerita yang masyuk. Terhenti di channel 413 , Star Movies. Cerita bertajuk When Harry Met Sally- 1989. Thanks God, baru start. Jadi saya layan seorang diri. Kisah cinta comedy , funny dan romantic. Saya macam malas pula nak menaip harini, jadi di sini ada fullsummary.




What I was like about : The film opens with an older couple sitting on a love seat. Speaking about his successful marriage, the balding husband talks directly into the camera with his white haired wife next to him:


I was sitting with my friend Arthur Kornblum, in a restaurant, it was a Horn and Hardart Cafeteria, and this beautiful girl walked in - [he gestures toward his wife] - and I turned to Arthur and I said, "Arthur, you see that girl? I'm going to marry her." And two weeks later we were married. And it's over fifty years later and we're still married.

Romantic sangat ok kalau tengok older couple ber cerita tentang cinta pertama mereka bermula. Heheh.. Best nya if saya juga dapat bertahan sehingga 55 years.

As an interlude, a second direct-camera interview is presented, with an even older couple sitting together on the same loveseat:


Woman: We fell in love in high school.
Man: Yeah, we were high school sweethearts.
Woman: But then after our junior year, his parents moved away.
Man: But I never forgot her.
Woman: He never forgot me.
Man: No, her face was burned on my brain. And it was thirty-four years later that I was walking down Broadway and I saw her come out of Toffinetti's.
Woman: And we both looked at each other, and it was just as though not a single day had gone by.
Man: She was just as beautiful as she was at sixteen.
Woman: He was just the same. He looked exactly the same.

A third older couple sit on the love-seat and describe the convoluted path to their successful second marriage after their first marriage of three years ended in a five year-long divorce: (It is actually his fourth attempt at marriage after two other divorces.)


Man: We were married forty years ago. We were married three years. We got a divorce. Then I married Marjorie.
Woman: But first you lived with Barbara.
Man: Right. Barbara. But I didn't marry Barbara. I married Marjorie.
Woman: Then, you got a divorce.
Man: Then I married Katie.
Woman: Another divorce.
Man: Then, a couple of years later at Eddie Callichio's funeral, I ran into her. I was with some girl I don't even remember.
Woman: Roberta.
Man: Right, Roberta. But I couldn't take my eyes off you. I remember, I snuck over to her and I said - what did I say?
Woman: You said, 'What are you doing after?'
Man: Right. So I ditched Roberta, we go for coffee, a month later we're married.
Woman: Thirty-five years to the day after our first marriage.

A fourth interlude shows an elderly couple (talking over and finishing each other's lines with similar comments) who remember how they were both born in the same hospital in 1921, seven days apart, and grew up one block away from each other. They both lived in tenements on the Lower East Side on Delancey Street, and later moved to the Bronx, where they would ride the same elevator up to work but never met. But they did meet in an elevator in the Ambassador Hotel in Chicago while visiting family.

The man remembers: "I rode up nine extra floors just to keep talking to her."

A fifth couple presents a testimonial about their first meeting and their instinctive love for each other:


Woman: He was a head counselor at the boys' camp, and I was a head counselor at the girls' camp. And they had a social one night. And he walked across the room. I thought he was coming to talk to my friend Maxine, because people were always crossing rooms to talk to Maxine, but he was coming to talk to me. And he said -
Man: I'm Ben Small of the Coney Island Smalls.
Woman: At that moment, I knew. I knew the way you know about a good melon.

A sixth elderly Asian couple provide the next camera interview:


Man: A man came to me and said, 'I found nice girl for you. She lives in the next village, and she is ready for marriage.' We were not supposed to meet until the wedding. But I wanted to make sure, so I sneak into her village, hid behind a tree, watch her washing the clothes. I think, if I don't like the way she looks, I don't marry her. But she look really nice to me. So I said OK to the man, we get married. We are married for fifty-five years.

In the final scene, they become the film's seventh and final testimonial to love - seated on the same loveseat as all the other elderly couples:


Sally: Three months later, we got married.
Harry: It only took three months.
Sally: Twelve years and three months.
Harry: We had this - we had a really wonderful wedding.
Sally: It really was.
Harry: It was great. We had this enormous coconut cake.
Sally: Huge coconut cake with the tiers, and there was this very rich chocolate sauce on the side.
Harry: Right. Because not everybody likes it on the cake, because it makes it very soggy.
Sally: Particularly the coconut soaks up a lot of that stuff so you really - it's important to keep it on the side.
Harry: Right...

Ending cerita ni memang menarik juga tau. Memang best sangat. The best part yang saya cuba tiru, bila Harry ajar Sally bercakap menggunakan tone suare yang funny. Hehhe.. Memang kiut bila Sally cuba buat. Muka nya. Hehehe.. Jadi cuba lah lihat juga cerita ini. Kat You Tube pun ada tau.. :) Nah!



Selamat ber-enjoy !

Wednesday, April 21

More Than Words layan!

Saying I love you,
Is not the words,
I want to hear from you,
It's not that I want you,
Not to say but if you only knew,
How easy,
it would be to show me how you feel,
More than words,
is all you have to do,
to make it real,
Then you wouldn't have to say,
that you love me,
Cause I'd already know,
What would you do,
if my heart was torn in two,
More than words to show you feel,
That your love for me is real,
What would you say,
if I took those words away,
Then you couldn't make things new,
Just by saying I love you,
It's more than words,
It's more than what you say,
It's the things you do,
oh yeah,
It's more than words,
It's more than what you say,
It's the things you do,
oh yeah,
Now that I've tried to,
talk to you and make you understand,
All you have to do,
is close your eyes,
And just reach out your hands,
and touch me,
Hold me close don't ever let me go,
More than words,
is all I ever needed you to show,
Then you wouldn't have to say,
that you love me,
Cause I'd already know,
What would you do,
if my heart was torn in two,
More than words to show you feel,
That your love for me is real,
What would you say,
if I took those words away,
Then you couldn't make things new,(no no)
Just by saying I love you.....









Wah ! Mereka sangat sangat lah handsome. Kan kan ? Siapa setuju? Tinggal kan komen. Hahaha.. More Than Words ni salah satu dari lagu lagu mereka yang saya dan Baby suka sangat! Bila kami karoke, kami takpernah lupa lagu ni. Memang layan gile lah! Lagi lagi sempena Anyvesary saya dan Baby~

Tuesday, April 20

Rambut pendek lagi kan Baby

Petang ini saya dan Baby gunting rambut bersama di O'ZONE.Kena share ni, sebab nak update blog ini supaya tak kesunyian;) Di gunting oleh Steven. Memang memuaskan dengan harga nya. Baby memang mahu kan rambut pendek dan memenuhi ape yang di mahunya. Saya pula, kerana cuaca yang agak panas, saya decide nak ber-style pendek pula. Muka saya pula kelihatan seperti childish. Hehe.. Sebab kecil je muka tu kan. Baby pula, memang smart. Handsome gile! Ghahhaha..Tapi apepun, kami selesa.GTG sebab nak plan about May programe with rakan rakan Baby. Akan saya kongsi bersama Super-Women later. BYE today!

Saturday, April 17

Old-Man yang mabuk!

Perkara yang kita tak nak terjadi pasti akan terjadi.Bila kita sedang tertawa dan gembira, tiba tiba terjadi sesuatu yang menakutkan. Hingga mungkin buat kita trauma. Dan ketakutan bila ingat.

Ceritanya= Bila saya dan rakan rakan sedang ber teka teki dan ber gembira, tiba tiba lelaki tua cina yang mabuk, di kenali menghampiri. Tangan ku cuba di capai nya,Kerana satu gurauan oleh salah seorang rakan. Dengan pantas saya yang dalam ketakukan menjerit, " Jangan lah Uncle.. " Terus kuat Fatien Mok saya peluk. Menggigil keadaan saya ketika ini. Seorang pekerja restoran mamak ( sebagai pembuat air ) kebetulan berada di tempat kejadian, juga saya dan rakan rakan kenali, dengan pantas menegur akan perbuatan Uncle tersebut yang agak tidak sopan itu. Abang John. Saya salute dia yang gentle bersuara berbanding yang lain menjdai penonton saje. Terima kasih John !

Tetapi malang nya, Uncle yang sudah mabuk ini, tidak dapat menerima nya dan mengamuk di situ. Gelas air di atas meja di capai nya dan, " boommmm! " Di baling gelas itu di atas meja. Air yang berada di gelas, tertumpah di beg Mok. Saya takut sangat waktu ini. Baby yang keliru dan tak tahu cerita itu bertanya tanya. Uncle terus mengamuk dan mencapai pisau menuju ke arah John. Saya dan Mok semakin ketakutan. Mok terus beritahu pd Baby yang Uncle itu cuba melakukan pekara yang tidak sopan pada saya.Baby marah. Di capai nya kayu yang berdekatan. Saya dan Mok semakin ketakutan. Tanpa di sedari, kami menangis kerana takut yang teramat. Saya tak tahu nak buat apa. Tiada siapa yang cuba bertindak mengeruhkan keadaan. Saya menggigil. Mok juga. Apa akan ter jadi ni? Di kepala takut akan terjadi sesuatu pada Baby. Saya buntu dan berlari ke dalam cyber cafe. Berdiri saya dan Mok di tepi. Ketakutan.. Sehinggalah segalanya kembali tenang dan Uncle tersebut pulang di jemput anak nya yang kami kenali. Baby panggil saya dan Mok keluar. Saya masih dalam ketakutan. Saya duduk dan bersandar di bahu Mok. Saya hanya mendiamkan diri.. Di belai Mok dan di peluk. Kemudian, Baby menghampiri dan bahu nya sebagai ganti. Saya menangis di bahu nya. Saya takut sesuatu buruk berlaku kepada nya. Baby menenangkan saya. Mok pulang di jemput Andy. Sesuatu yang Mok kata kan waktu itu, benar benar buat saya sedih dan terharu :-

" Wey, korang tengok tengok kan Ika tau. Jaga dia bebaik. Pul, jage Ika. Jangan buat die nangis lagi. Nanti aku sedih.. Aku risau sangat tengok die ni.. Jaga die TAU!! "

Mok, sebenarnya kite sedih sangat awak cakap macam tu. Kite taktahu kenape. Air mata kite mengalir bila awak cakap macamtu.Macam malam ni adalah hari terakhir awak jumpe kite.Jangan tau! Awak satu satu bestgirlfriends yang kita ade skg tau. Terharu juga. Terima kasih Mok. Kite sayang awak sgt tau ! Kite taktahu nak cakap ape lagi dlm keadaan begini. Thanksss.....

Saya pulang. Rehat kan diri. Baby always with me. Thanks too God bagi kesempatan ini. Saya taknak hilang Saiful Azhar saya............ Maaf jika coretan ini tidak di fahami. Kerana saya yang takdapat menghuraikan kan terlalu banyak saat ini..

-----------------------------------------------------------

Friday, April 16

Rindu Yang Menerpa

Kenapa tiba tiba saje saya rasa perasaan ini? Kenapa hati saya bagai sakit di cucuk ? Kenapa mata saya ber-air ? Terasa ada perasaan rindu kepada seseorang dan kepada sebuah keluarga ini.



Keluarga Bahagia

Sedamai taman firdausi
Limpahan kasih sayang sejati
Seharum semerbak kasturi
Mengharumi hidup insani

Indahnya damainya
Keluarga yang bahagia
Itulah idaman impian setiap insan
Yang dahagakan belaian
Serta kasih dan sayang

Ketika insan lain berbahagia
Bersama keluarga
Namun kita masih meniti
Titian rapuh perhubungan

Mengapa kita terpisah daripada rahmatNya
Mungkinkah kita seringkali melupakanNya
Ayuhlah bina semula
Keluarga diredhai Allah

Oh ayah oh ibu dengarlah rintihan
Dan luahan hatiku yang dahaga kasih
Jiwaku merasa terseksa ketandusan kasihmu
Marilah kita bina bersama-sama
Keluarga bahagia

Ayah ibu
Luangkanlah sedikit masa bersamaku
Ku rindukan kemesraan
Dan belaianmu

Inilah perasaan yang di maksud kan saya pada ketika ini.Semoga Kami ber-satu kembali~

Wednesday, April 14

Brownies Walnut Secret Recipe dan Maybelline NY Lips Smooth

Di tuju khas kepada Rakan Baik saya Wan Nur Fatien Nadhirah ( Mok )

13 April Ke-esokan nya sempena birthday boyfie beliau = Andy Gendut yang ke 26. Jadi beliau ajak saya beli cake di SR (Secret Recipe). Lokasi kami, Plaza Angsana. Tapi lupa sangat yang PA mana lah ada SR. Lokasi seterusnya ke Jusco Bukit Indah. Kemudian yang ter-akhir di Perling Mall sebab dah kesuntukan waktu.

Mok text saya. " Siap siap, Mak dtg amik ye nok. Teman Mak gi beli cake tau.." Saya okay je. Lagi pula ter-ingat nak belanja beliau makan. Petang nya, hujan lebat sangat. Saya tahu jalan masuk ke rumah saya pasti jem yang ter-amat. Jadi saya minta beliau tunggu saya di Angsana. Baby nak hantar saya kebetulan nak beli barang. Tiba di Angsana, Mok agak marah sebab ter-lewat siket je. Tapi marah marah manja je tu. Hehe..Baby ber-gerak pulang. Salam dan pesan Baby, jaga diri. Ape ape bagitahu. :)

Saya dan Mok ber-jalan ke Guardian. Mok nak beli snaks dan choclate. "Mana tak besar badan tu nok, Mak tengok! GHAHAHA."  Ngomel lah sekejap beliau bila cakap pasal badan besar ni.

Kesian Mok yang sedang cari job baru akibat company dah tukar company besar taksilap.Sebab tu beliau kuat makan sekarang.Susah hati.

Saya ke bahagian lips care. Saya tanya Mok, " Nok, cari kan Mak lips smooth yang cantik n best!hehe.. " Ha, dapat pun. Pandai beliau cari kan saya. Nah, ni dia!

Lips Smooth Dolly Rose menjadi pilihan hati. Colur nya yang tak terang sangat dan tak lah cair sangat. Tapi bila dah pakai, memeng cantik je nampak. Tak buat bibir kering dan terkopek. Lihat lah pada kesesuaian pemakai.

Okay. Iklan dah habis. Kami ber-gerak ke lokasi seterusnya. Jusco Bukit Indah. Hujan masih belum ber-henti.Kami menaiki Myvi Hitam Mok meluncur laju ke Jusco. Kami dapat parking berhampiran Starbucks. Turun ber-sama payung. Dan menuju terus ke SR. Servey cake, tapi hampeh. Takade lah pula cake faveret Andy Gendut. Buntu sebentar. Saya suggest makan dulu. Kami mencari cari makanan yang manambahkan selera kami bila hujan hujan ni. Mok pilih untuk makan Crispy Chicken di Shihlin Taiwan Street Snacks. dan saya pula ter-ingin nak pekena Hot-Plate. Peh, memang best kalau dapat. ;) Jadi kami terus memenuhi hasrat di Food Court..

Sebelum makan= Saya singgah di Pasar Jusco. Beli sedikit keperluan. Dan tidak saya lupa untuk belikan sesuatu untuk Baby. Sosej Chicken : Cheese, Onion dan Spicy. Sosej ni memang lain dari yang lain. Kalau siapa yang dah pernah makan, memang tahu sangat dan jadikan salah satu makanan kesukaan. Tapi kalau yang baru pertama kalitengok, mesti agak ter-kejut. Dan macam macam yang di bayangkan. GHAHAHA.. Opss! Rasa nya pula? Memang sedap dan puas hati dengan harga. So, sila lah cuba dan dapatkan nya di dalam Jusco.

Saya text Baby, minta tolong tengok kan kat Perling Mall. Mana tahu ada. Baby pergi bersama seseorang. Mualap. Faiz a.k.a (dot dot dot).. Baby call saya, dan ada lah kat sana. So, kami pun lincah bergerak ke PM. Sampai sampai saja, kami lihat jejaka tampan sedang menunggu di berhampiran SR. Itu lah dia Baby dan Faiz.
Saya ber-salam dengan Baby. dan sempat usik si Faiz. Sebenarnya ade sesuatu perkara yang buat die bengang. Tapi biarlah rahsia. hehe.. Malu lah tu dia. Kami masuk ke SR dan cake sudah pun di beli. Yes! Akhir nya.. Dapat juga cake ni. Mesti Andy Gendut suka.. Meh tengok :-

(ade picture kek tu, tapi takdapat lg. nanti akan di upload)

Setelah settle semua, kami menuju ke kediaman Mama Bulat dan menghabiskan waktu kami di situ. Setelah Mok pulang, saya bersama Baby ber-supper dengan rakan rakan di Dayang Ku dan pulang merehatkan badan. Saya dan Baby tak lupa wish Happy Birthday to Andy Gendut yang dah tua dan cepat cepat lah kawin dengan Fatien Mok. Hari ini menjadi hari yang happy dan sedap landing kan kepala di tilam. Cuaca yang sejuk. Zzzzzzz...
 -----------------------------------------------

Tuesday, April 13

Untuk Mu Sayang

Sukar saya hurai kan perasaan ini. Jadi hanya dapat saya post kan lirik Janji Padamu by Exist sebagai tanda perasaan saya yang sedang dibuai cinta yang tiada ke-pudar-an nya since2007.

Tiada kusangka sejak detik itu
Kau membuka pintu kamar dihatiku
Cinta yang terhampar satu tika dulu
Bersinar kembali
Pandainya dikau mencuri hatiku
Dengan kejujuran dan tingkah lakumu
Memberikan aku satu keyakinan
Mendungkan berlalu

Akan kupertahankan cinta ini
Demi kesetiaan kupadamu
Akan kutempuhi onak duri
Demi untukmu bidadari
Percayalah janjiku ini
Andainya kau jauh dariku
Dekat dihatiku
Andainya kau yang pergi dulu
Hampalah cintaku
Jangan tinggalkan ku
Jangan persiakan cinta yang murni

Akan kupertahankan cinta ini
Demi kesetiaan kupadamu
Akan kutempuhi onak duri
Demi untukmu bidadari
Percayalah janjiku ini

Andainya kau jauh dariku
Dekat dihatiku
Andainya kau yang pergi dulu
Hampalah cintaku
Jangan tinggalkan ku
Jangan persiakan cinta yang murni

Kepada Baby (Mohd SaifuZhar) yang ter-Cinta:

" Terima Kasih kerana menerima dan menyayangi diri ini sepenuhnya tanpa berbelah bagi. Sebagai seseorang yang di cintai, Kesetiaan sentiasa bersama. Kejujuran ini juga tak kan hilang. Kasih sayang ini sentiase mekar dan tak pernah langsung layu. Kepercayaan ini akan mengiringi setiap hari. Kesabaran selalu menjadi ketua di permulaan percintaan. I love you always everyday~ "

Monday, April 12

Baby Siblings


LOKASI: Pizza Hut,Damansara Aliff- Restaurant Sayam,Stulang Laut
WATAK: Along&Kak Long , Angah&Abg Wan , Atikah&Saiful, Aemy, Mira

Kami ber-kumpul di kediaman Mama Bulat selepas Maghrib. Setelah semua adik beradik ada, kami ber gerak ke lokasi pertama iaitu Pizza Hut, Damansara Aliff memandangkan ini adalah rancangan sebenar kami untuk menghabiskan waktu makan malam. Angah yang sedang membawa orang ketiga di dalam perutnya ( winks ) teringin untuk makan Pizza.Kata Angah, " Baby nak... " dengan nada manja nya. Jadi ini lah sebab utama saya mahu kami bersama di Pizza Hut.

Kami tiba di lokasi yang di rancang. Tetapi kami mungkin agak lewat. Saya dan Adik menuju ke pintu masuk Restaurant tersebut. Wahh, besar sungguh res. Pizza yang baru di buka ini.. Pekerja dan manager berada di situ sebagai penyambut. Mari ber-dialog :-

Atikah: Saya mahu table untuk 8 orang. Ada tak ?

Manager: Maaf lah cik. Table untuk 8 orang memang ada. Tapi, Pizza sudah habis lah. Tinggal Chunky je cik. Macam ne ?

Atikah: Huh? Boleh ye macam tu ? Tak pe lah. Tq...

Dengan perasaan hampa, saya melangkah ke mereka. Dan, " Manager die cakap, pizza dah habis..tggl yg baru ( Chunky ) je.. Cmne ? " Saya terus melihat ke arah Angah. Ternyata, Angah agak kecewa. Im sorry Angah. Kita terlambat kan.. Along suggest, tanya mereka ade tak Pizza yang buka 24 hours or ade lagi tak res. Pizza yang pizza nya masih ada. Tapi bila di fikir, tiada Pizza Hut di Johor ini yang 24 hours waktu bekerja nya. Along tanye saya, " Macamne Ika? Kita nak mkn kat mana? Kita tak selalu kumpul adik beadik ni. Along tak kisah. Bukan duit Along.Hehe.. " Terus kedengaran suara Angah, " Ayong je lahh... " kedengaran suara sedih beliau. Kami menerima kata putus dari semua, dan bergerak.

Semasa perjalanan, saya terfikir, minggu yang lepas, Aemy baru saje belanja kami di Ayong. Saya tak nak minggu ini di situ juga. Jadi saya minta Baby suggest tempat untuk makan di lain tempat. Fikir dan fikir, Baby dapat satu tempat. dan saya terus text Along. Along setuju. Kami meneruskan perjalanan ke lokasi yang ke dua. Di, Restaurant Sayam, Stulang Laut. Saya juga tidak lupa text Angah minta maaf tak dapat tunaikan permintaan Angah supper di Pizza Hut. Feedback dari Angah agak menyenangkan hati saya. TQ Angah. ~

Kami tiba di Sayam. Thanks God. Tak ramai even hari ni adalah weekend. Kami pilih table di hadapan. Muat untuk 8 orang. Order di ambil oleh pekerja wanita di situ. Mari lihat apa yang kami makan :-

~Nasi Putih
~Tom Yam Campur
~Daging Masak Merah
~Daging Paprik
~Burung Puyuh Goreng Kunyit
~Udang Sambal
~Udang Black Paper
~Sotong Tepung
~Sotong Touchu
~Siakap 3 Rasa
~Siakap Masam Manis
~Baby Kailan Ikan Masin
~Sate Lembu dan Ayam

Makanan sudah pun di depan mata. Kami makan dengan seleranya. Selesai makan, saya dan Baby ke kaunter untuk melangsaikan harga untuk supper kami. Sengaja tidak kami minta pekerja Sayam datang di table. Saya tidak mahu adik beradik ipar saya ini tahu akan nilai makanan kami tadi. Hanya Baby yang tahu. Because he is always wanna know and with me. hehehe.. Kata nya, " mana tahu tak cukup, Baby boleh tambah. " Alasan kan. Saya dah bajet. dan Alhamdulillah.. Saya juga sempat belikan Mama Bulat Mee Hun Tom Yam. Kami berbual sementara tunggu makanan Mama Bulat siap. Banyak yang kami bualkan dan gurauan dengan Along yang hari tu ceria sangat. Terus terang, Family Baby saya memang BEST. Saya semakin Sayang mereka. Tak saya lupa pesan Along pada saya dan Baby, " cepatlah korang kawin. jgn tunggu lame lame. Nikah penting.. " Saya tersenyum malu. Baby dengan slumber, " Bulan 5 ni kitrang baru nak pergi amik kursus kawin.. " ( memang pun, plan kami. Insyaallah. .) Banyak yang buat saya tersipu malu. ( winks ) Happy sangat malam ni. ~

Kami bergerak pulang. Baby bawa kami round Bandar Johor dulu sebelum pulang. Sebenarnya, even kami semua tidak dapat supper di Pizza, tapi kami masih happy. Kalau ada rezeki lagi satu hari nanti, saya akan bawa mereka makan Pizza Hut pula dan ramai ramai ber-pawagam dan ber-bowling. Insyallah.. Saya akan jadi kan hari ini dan malam ini sebagai kenangan yang sangat indah dalam hidup saya dan family Baby..

To Baby dan Siblings :-

" Terima kasih kerana membahagiakan saya dan memberi satu sinar yang amat bermakna dalam hidup saya since2007. Jujur, saya amat bahagia dan merasakan kasih sayang keluarga baru ini. Love you all.... "

*Tiada gambar sepanjang hari ini. Maaf!

Sunday, April 11

Its all about Adik Syafikah.

Saya nak cerita seseorang yang rapat dengan saya secara tak di sengaja kan. Seorang kanak kanak yang masih di menengah rendah. Syafikah. dan saya panggil beliau Adik. Secara tidak di minta, beliau datang dalam hidup saya dan semakin rapat dengan saya. Beliau sudah saya anggap seperti adik perempuan saya yang nakal dan garang. Bhaha.. Beliau rapat dengan saya dan Baby. Here is She:-



Suatu hari, beliau datang dan Aemy dengan slumber kate,  

" Muka die macam familiar ar. Macam **** seyh! "

What the F tiba tiba Aemy mention about itu. Beliau tanya tanya kenapa ? Tapi saya hanya menidakkan dan Aemy mungkin bergurau. Tapi saya malas nak fikir.Lantak lah. Nanti hati sendiri yang sakit kan ? So, lebih baik anggap macam angin.Atau Hujan kot. BYE hari ini.

Semerah Cinta STILLETO.



Semerah Cinta Stilleto mengisahkan kehidupan bahagia Siti Laila atau Stila (Lisa Surihani). Stila dilahirkan dan dibesarkan dalam kemewahan dan segala yang dihajati akan ditunaikan oleh kedua-dua ibu bapanya. Dia juga seorang remaja perempuan yang cantik, masih menuntut di sebuah institusi pengajian tinggi terkemuka di ibu kota.
Leto (Farid Kamil) pula seorang pemuda yang hidup dalam keadaan serba sederhana. Bekerja sebagai penjual ikan di pasar borong dan tinggal di flat murah berhadapan kawasan banglo mewah keluarga Stila.
Pertemuan Stila dan Leto bermula apabila ibu Stila iaitu Datin Fairuz ke pasar membeli ikan untuk dimasak bagi menyambut kedatangan teman lelaki Stila iaitu Raymond ke rumah. Kejadian tidak disangka berlaku. Pergaduhan besar tercetus antara penjual ikan di pasar sehingga memaksa Datin Fairuz membatalkan niat untuk membeli ikan.
Di situlah, Leto terpandang dan tertawan dengan keayuan Stila. Dalam kejadian itu juga, Leto dibuang kerja. Pada malam pertemuan Stila dan Raymond, Stila telah cuba digoda dan dinodai Raymond. Stila lari dan berjalan seorang diri sehingga bertemu Leto dan kawannya Yani (Cat Farish).
Yani sebelum ini setiap hari mengganggu Stila untuk membalas dendam, tetapi mangsanya adalah Leto. Stila menendang punggung Leto sehingga berdarah dengan menggunakan stilletonya. Yani yang terkenal dengan sikap nakalnya telah membawa Leto mencuri kasut untuk dijual.
Kebetulan semula, rumah yang dicuri itu adalah rumah banglo keluarga Stila. Kehilangan stiletto telah mengundang rasa sedih Datin Fairuz dan membuatkan Stila berasa bersalah dan berusaha untuk mendapatkan sepasang lagi stiletto.
Pertemuan semula dengan Leto telah membantu Stila untuk mendapatkan semula kasutnya. Dalam tempoh pencarian stilletto itu, Stila terserempak ibunya bermesra bersama dengan lelaki lain tanpa rasa malu. Melihat sikap acuh tak acuh bapanya, Datuk Azahar akan tinggah laku isterinya, Stila mengikut Leto pulang.
Stila tidak tinggal di rumah kerana berasa kecewa dan sedih. Di rumah Leto, Stila telah bertemu dengan erti kesempurnaan hidup. Namun, hubungan Stila dan Leto mendapat tentangan dari keluarga Stila dan keraguan kedua ibu bapa Leto.
Dapatkah Stila mendapatkan stilettonya semula? Apakah reaksi Stila terhadap segala tindakan keluarganya? Dan bagaimanakah kesudahan perhubungan antara Stila dan Leto?  Segalanya ter-jawab bila anda semua tonton sendiri filem ini. Hehehe. .

Baby's family dan saya.

11 April Wahh, seronoknya hari ini. Saya tak sangka niat saya untuk berkumpul bersama Baby dan keluarga tercapai. Ceritanya :-

LOKASI: City Square
WATAK: Atikah Saiful dan Nur Amirah

Saya dan Baby bangun dari tidur setelah matahari terpacak di kepala. Haha.. Kami bangun dan bersiap. Kami bergerak beli barang barang niaga seperti biasa.  Semasa perjalanan, mari ber-dialog :-

Saiful : Nak gi jumpe Stilleto tak sementara tunggu malam ?
Atikah : Boleh ke? hehe.. ( dgn riang saya terus jawab ) Okay! Tak kisah lah Baby.hehe..

Semasa kami di kediaman Mama Bulat,tengok Adik (Amirah) yang sedang ber-mayang sayur. Raut wajah nya buat kami sayu melihat. Jadi, kami pun ajak beliau join sama kami jumpe Stilleto. Pada mula nya, beliau ingat kami hanya ajak ajak ayam. Tapi bila lihat kami serius, beliau riang gembira dan bersemangat menghabiskan mayang sayur untuk Papa. Saya tiada apa apa halangan asalkan hari ini akan jadi hari yang bahagia untuk saya dan mereka. Tak selalu kami dapat hang-out begini =)

Tidak kami rancang, kami ber-tiga serba Cokelat.
Baby kacak dengan T-Shirt koler cokelat beliau dan seluar cokelat berkasut Polo krim pemberian saya. ( Love ) Adik pula, ber-blouse cokelat dan slack hitam ber-sandal krim Fabianno Ricco beliau. Dan saya, simple juga. Ber-blouse butang cokelat gold dan jeans Padini fit ber-wedges Vinnci.Kami cantik dan segak di hari ini. Hehe.
Kami bergerak ke lokasi. Hujan agak lebat petang itu. Saya pula sedang ber-roger dengan Along dan Angah tentang program malam ini. Mereka terima berita dengan buat hati saya senang. Hope malam ini berjalan seperti yang dirancang. Di bandar, permandangan lido seperti di puncak Genting Highlands lah pula. Kami takdapat melihat laut lido ketika itu. Lebat nya hujan.

Kami tiba di lokasi sebenar. Evo Pink berada berada di parking Basement 2. Kami bergerak lincah menaiki lift kerana seperti sudah kesuntukan masa berjumpa Stilleto. Kami menuju terus ke Level 5. dan benar lah. Kami terlambat. Terpaksa kami jumpa Stilleto selepas maghrib. Kami ada satu setengah jam lagi. Kami pilih window shooping dari Level 1 sampai 4. Baby memang best. Tiada keluhan tapi lagi melayan. Love youu klah Awok..~ Penat ber-window, saya ajak Baby dan Adik lepak food court L5 sekejap. Bukan ape, sebenarnya kaki saya penat dan perut ber-nyanyi riang.hehe.. Even masa tinggal lagi setengah jam, tapi kami sempat makan. Mulanya, Baby taknak sebab malam ni program makan juga. Tapi saya desak dan desak. Terpaksa lah Baby..hehe. Saya memilih utk Yee Mee Hot-Plate dan Milo Ice. Baby pula, Fish & Chips set dan Milo Ice. (niat nak share. tapi saya dengki. sengaja nak Baby mkn sendiri.hehe..) Adik pula,  Chicken Grilled dan orange Juice. Kami makan dengan seleranya. Baby masih 'marah' kan saya. Tapi saya buat buat tak faham. Dalam 'marah' Baby, masih lagi manjakan saya. Satu suap Fish & Chips untuk saya. Buat saya happy dengan telatah manja nya.Kami ter-lewat 5 minutes. Kami tak sangka dapat ber-jumpa Stilleto akhir nya.. Wahhhh memang best gila tau! Tak rugi langsung. Betul.Tolong lah tonton ye~

Saturday, April 10

KFC for my beloved family.

Gaji saya dah masuk. Alhamdulillah. Petang itu,hukan agak lebat di Taman Perling. Saya dan Baby pergi ke Maybank dan Cash Deposit Rina. Akhirnya hutang saya pada Rina dah settle. Lega sangat hati dan bersyukur pada Allah S.W.T kerana begi saya kesempatan ini. Kemudian, kami ke Petronas Uda untuk bayar Astro yang sudah 3 bulan tertunggak. Sekali lagi, bersyukur saya pada Allah S.W.T dapat bayar Astro dan Mama ter-cinta dapat lah tonton semula cerita cerita kesukaannya. Saya kemudian pergi untuk mencapai niat saya di KFC untuk belanja Mama dan Arep. Saya dan Baby pergi ke KFC Nusa Bestari. Kebetulan hari ni kakak pulang. Rezeki dia juga lah. Saya memilih Family Feast Combo. Tak lupa juga saya dan Baby beli Cheesy Wedges faveret kami dan 2 regular Milo Ice. hehe.. Saya pulang berjumpa Mama dan beri pada beliau. Mama just say : TQ. Even dua perkataan ini yang di sebut nya, tapi saya tetap happy sebab dapat tunaikan apa yang saya niatkan untuk mereka. Kebetulan, kelmarin Mama ada cakap yg beliau teringin makan KFC. Akhirnya, untuk Mu Mama tercinta..

Sebenarnya, saya sedih. Saya takdapat berikan mereka lebih dari ini. Impian saya untuk mereka terlalu tinggi. tetapi saya masih belum bisa menggapainya. " Maafkan tikah family " Apapun, saya masih dan tetap bersyukur dengan apa yang saya ada kini. Betul kata Mama :

" Belum tiba rezeki saya lagi. Insyaallah, Tuhan tu Adil dan maha Pemurah. "

Saya akan sentiasa berdoa dan terus berdoa. Saya berjanji akan membahagiakan keluarga saya suatu hari nanti walau bukan dengan mempunyai education yang tinggi. Lepas ini, tak perlu lah Mama bersusah kerja untuk menanggung diri nya, kakak dan Arep lagi. Saya akan buktikan dan pegang pada janji saya. Aminn.. Semoga Allah dengar doa saya ini.

= Saya akan jadi yang terbaik utk mereka even sebenarnya saya bukanlah yang terbaik bagi mereka.

What the F ?

9 April Maaflah sebab tak update entry even baru beberape hari saya hanye singgah dan baca semula. Sebabnya, kini saya sedang berusaha mencari kerje lain kerana menghadapi masalah secara tiba-tiba. Ape die masalah saya tu ?

Saya sudah diterima bekerja di Syarikat S&*& M&*& Sdn Bhd, berhampiran dengan rumah saya. Saya boleh mula bekerja pada 12 April 2010. Tetapi, harini saya mendapat TEXT -sms- daripada Boss tersebut iaitu Mrs L#$ dan berbunyi :-

" U no need to come le..bcoz im already find people le..I want to use people le.. Emergency.. "

Ape perasaan anda bila anda di tempat saya ? Saya dengan perasaan yang tak dapat di bayang kan. reply text tersebut :-

" But i've resign. "

Maksud saya, sebelum saya di terima bekerja di syarikat di atas, saya sedang bekerja di salah sebuah syarikat yg menjalankan bussiness calibration servicing and sale sebagai Admin Clerk. Kalau tak paham, buat2 paham ye. Tetapi malang nya basic yang di beri pade saya yg mempunyai certificate dan experience ni terlalu kecil jumlahnya. Tidak melebihi 700. Jadi saya yang Sengal ini, apabila mendapat kerja di atas pun terus meletak kan jawatan 24 hours. Erggg.. Upset giler lah weh. Kini, saya berada dalam keadaan yang separuh kritikal blur nye mengenangkan diri saya ini. tapi Mama pesan :-

" Sabar lah tika. Maybe bukan rezeki kat sini. Insyaallah nanti adalah rezeki tu.. "

Insyaallah Mama. Im sorry.. Sob Sob Sob.. Sedeh sangat. Tadi, belikan Mama KFC sebab teringin nak makan katenya, dan kebetulan Kakak balik and Adik pun lapar. Saya dan Baby pula, tak lupa beli Cheesy Wedges faveret kami dan Milo Ice. Mahal ok regular, RM 3.30, boleh beli Cool-Blog. HAHAHA kata Baby. Dalam sedeh saya, saya masih mampu tersenyum dengan telatah Baby. Saya juga bersyukur dan tenang dapat settle kan ape yg patut. Alhamdullilah. Mungkin ini dugaan untuk saya dalam mencari rezeki. Semoga Tuhan bersama saya sentiasa. Aminnn~
 ----------------------------------

Friday, April 9

EMR: Edots Management Resources

http://edots.com.my/index.php Apa pandangan anda semua mengenai kursus ini ? Sebenarnya ini adalah permintaan Mama meminta saya menjalani kursus ini. Saya masih dalam proses berfikir. Saya mahu membantu Mama mencapai impian nya. Tapi, bisa kah saya? Mungkin saya akan pergi dan saya akan buktikan pada semua orang yang Kami mampu untuk berjaya. Ini lah peluang saya.Lihat wajah Mama yang begitu excited apabila melihat web site EMR ini, saya jadi terharu.

" Beliau telah banyak berkorban, dan mungkin kah ini masa nya untuk saya membalas ? "


Tuesday, April 6

Kenapa Super-Women?

Mungkin agak pelik dengan entry saya hari ni. Tapi saya tak nak ketinggalan update blog saya ni. So, saya nak cerita about super-women.

Satu hari tu, saya duduk termenung seorang diri. Banyak yang di imbaskan. Bermula daripada kisah saya di lahirkan sebagai seorang anak yg merindukan kasih sayang bapanya hampir berbelas tahun dan di besarkan oleh seorang wanita yg di gelar ibu tunggal atau kate org putih nye, single mother. Itu lah Mama saya. Semasa saya berumur 4tahun mungkin, Ayah membawa kami semua berpindah dari Kulai ke Taman Perling. Kata Ayah, senang dekat dengan keluarge di sebelah Ayah. Kemudian, Ayah mebawa kami tggl di KSD(takdapat saya nyatakan tempat ini). Rupa nya Ayah tak nak Mama tahu yang Ayah sudah pun ber isteri lain dan jauh daripada dia. Itu lebih memudahkan Ayah pergi ke rumah mak bapak nya di somewhere at Taman Perling. Berbulan Ayah tidak pulang ke rumah. Kami hampir di halau oleh tuan punya rumah sebab nya tidak melangsaikan sewa rumah. Suatu hari, ayah pulang dengan membawa seguni buah mata kucing. dan choclate untuk saya dan siblings. Ayah buat seperti tiada apa yg berlaku. Tiba waktu nya kami tidur, saya terdengar suara pekikan ayah dan tangisan mama. Saya berdiri di hadapan pintu bilik mama, dan...saya melihat satu pertengkaran yg tak mungkin dapat saya lupakan sehingga kini. Ayah sedang memukul mama. Saya ketakutan, begitu juga dengan siblings. Saya hanye menjadi pemerhati yg ntah mungkin tiada perasaan ketika itu. Ayah pergi meninggalkan kami selepas itu. Selepas malam itu, Mama dan ayah dalam proses penceraian, dan akhir nya mama di gelar Janda anak tiga. Saya tak dapat bayangkan ape perasaan mama ketika itu,kerana kami tiada sesiape di KSD. Akhirnya, mama bangun dan berdiri utk meneruskan hidup. Kami berpindah di kediaman lain dan masih lagi di dlm KSD. Kami tiada harta dan sangat dalam kesusahan ketika itu. Mama terpaksa pergi mencari kerja di luar KSD. Mama bekerja sebagai Guru Tadika Cina somewhere di Taman Perling. Pergi dan pulang nya mama, hanya dengan berjalan kaki. 7pagi mama keluar berjalan dari KSD ke tempat kerja nya. Hampir maghrib baru lah mama pulang. Dengan membawa makanan utk saya dan siblings. Suatu hari, di sekolah kebangsaan, saya dan kakak mendapat hadiah, iaitu basikal 2 roda.Satu daripada basikal yg kami dapat, kami serahkan pd mama supaye mudah perjalanan pergi dan balik kerja. Adik saya hari-hari ikut mama, kerana dia masih kecil lagi ketika itu. Adik juga belajar di tadika tempat mama kerja. Rezeki adik. Selang berapa tahun kemudian, mama menyatakan niat nya utk berhenti menjadi guru tadika kerana tadika itu akan di tutup. dan mama bekerja sebagai Pekerja Dobi. Bos mama minta kami pindah kekedai di mana tempat mama bekerja. Katanya, tak perlu lah mama susah2 ulang alik ke KSD dan boleh lah sambil-sambil mama tengok kan kedai itu. Saya masih di darjah 5 ketika ini, kami berpindah ke Taman Perling di mana tempat mama bekerja. Sehingga lah kini, kami masih disini. Saya sudah meningkat dewasa. Dan sudah boleh berfikir mana baik dan buruk. Bukan rezeki kami lagi untuk berpindah mencari rumah sendiri. Saya terpaksa membatalkan niat untuk meneruskan pengajian saya dan bekerja untuk membantu mama dan kakak yg masih belajar. Insyaallah bila saat nya dah tiba, saya akan tunaikan setiap permintaan KAKAK, ADIK DAN MAMA. Kami berdiri tanpa kasih sayang ayah dan hidup tanpa titik peluh seorang lelaki. Kami masih mampu hidup walau tiada satu sen naskah pun dari ayah sejak dia berpisah dgn mama. Kabar yg saya tahu pasal ayah, dia sudah pun mempunyai isteri ke tiga dan anak sudah dua. Dua-dua adalah lelaki. Bagaimana dengan isteri kedua nya? Mereka telah ber cerai dan ayah mempunyai 3 anak bersama isteri kedua nya. Dan dengar juga isteri kedua nya telah pun berkahwin lagi utk meneruskan hidup dan tidak mharapkan ape2 dari ayah. Berbeza dengan mama ku yg memilih untuk hidup sendiri tanpa lelaki. Mama lah idola saya. Mama mampu buktikan yg lelaki bukanlah saje boleh di gelar super hero, wanita juga boleh menggapai gelaran super-women.Tanpa saya sedari, rupanya dari tadi, air mata saya berlinangan. Terlalu banyak rintangan dan cabaran yang saya dan keluarga lalui. Rasa nya tak dapat saya huraikan dan ceritakan lebih lanjut .Kais pagi makan pagi, kais petang makan petang. Ini lah kehidupan kami sepanjang ketiadaan ayah bersama kami.tapi kami masih boleh hidup. Cuma, kadang kala, rindu yang datang tiba-tiba buat hati ini menagis mengenangkan nya.

Tujuan saya bukan lah untuk mengambil simpati dari sesiapa. Tapi saya ingin nyatakan, yang saya juga akan dan mampu menjadi super-women seperti mama dan impian saya pula, saya boleh melakukan apa yg lelaki laku kan dan independent seperti mama. Saya akan kuat hadapi apa pun cabaran dan rintangan yang melanda. Asalkan masih ade orang-orang yg memerlukan dan menyayangi saya.

SUPER-WOMEN is the BEST!

Monday, April 5

My Mother by Yusof Islam.

Who should I give my love to?
My respect and my honor to
Who should I pay good mind to?
After Allah
And Rasulullah

Comes your mother
Who next? Your mother
Who next? Your mother
And then your father
Cause who used to hold you
And clean you and clothes you
Who used to feed you?
And always be with you
When you were sick
Stay up all night
Holding you tight
That?s right no other
My mother

Who should I take good care of?
Giving all my love
Who should I think most of?
After Allah
And Rasulullah
Comes your mother
Who next? Your mother
Who next? Your mother
And then your father
Cause who used to hear you
Before you could talk
Who used to hold you?
Before you could walk
And when you fell who picked you up
Clean your cut
No one but your mother
My mother

Who should I say why close to?
Listen most to
Never say no to
After Allah
And Rasulullah
Comes your mother
Who next? Your mother
Who next? Your mother
And then your father
Cause who used to hug you
And buy you new clothes
Calm your head
And blow your nose
And when you cry
Who wiped your tears?
Knows your fears
Who really cares?
My mother

Say Alhamdulillah
Thank you Allah
Thank you Allah
For my mother 
 
i love you mama forever!