Saturday, May 29

Ber-Poligami?

Syarat bagi manamana gadis di luar sana yang terasa atau terniat untuk berpoligami dengan saya atau lebih senang menjadi “madu”saya dengan berkongsi separuh hati dari HoNEyBEe sila lah semak :


No honeymoon.
Tak boleh pindah atau duduk berasingan.
Buat semua kerja rumah.
Tak boleh melenting,mengeluh dan mengadu.
Tak boleh pregnant sebelum setahun nikah.
Dalam sebulan hanya ade 7 hari saje masa untuk bermalam bersama.
Tak boleh memilih waktu untuk bersama.
Tak boleh sukasuka minta itu dan ini.
Kebersihan perlu dijaga dari luar dan dalam bagi mengelakkan sebarang jangkitan.

Jika setuju boleh lah ditandatangani ‘agreement’ yang tak seberapa ini sebagai langkah berjaga jaga kerana ular kalau dah jumpe magsa tak kan di lepaskan.Pasti di patuk nya dan mula sengat nya merebak kedalam badan hingga tak dapat di sembuhkan lagi.

" Pengalaman kegagalan dalam rumah tangga Mama-Ayah yang mengajar saya erti berhati hati dan berwaspada sebelum saya sendiri yang kecundang.TQ. "

Wednesday, May 26

Kuda Liar Ini

Bila saya sedih macamni lah saya.Saya cuba menyanyi dan menyanyi untuk hilangkan rasa nak menangis dan konon dapat lari dari masalah.Betul lah kata orang,

Jangan lah kita ikot kan hati dan perasaan ni.Akhirnya kite sendiri yang merana.

Saya lah salah seorang yang sering ikotkan hati dan perasaan bila dah takboleh nak ketawa dan menyanyi untuk hiburkan hati.Kesian Buah Hati yang sering menjadi mangsa dengan sikap jelek saya ni. (^_^")Sumpah! Saya tak niat apa apa, lagi lagi untuk menyakitkan hati nya.Baby kata saya macam kuda liar yang keras kepala.Nak kene di tegur dengan tegas dan betul betul baru nak dengar kata.Baru nak diam.Baru nak fikir betul betul cara menyelesaikan masalah tu.Bila saya ingat,pasti saya akan ketawa.Lucu pula rasa dengan ayat 'kuda liar yg keras kepala' tu.Dalam marah marah Baby,dalam tegas nye,Baby masih mampu sulam senyuman di bibir saya ni.Saya bersyukur ada Buah Hati tercinta anugerah terindah dari Allah SWT kepada saya.

Saya selalu berfikir cara nak mengatasi diri saya sendiri supaya menjadi seorang yang more to positive.Sekarang saya akan terus mencuba dan kekuatan yang saya dapat dari Buah Hati dan sifat Mama saya,saya akan pergunakan dengan sebaik nya.Sebaik yang mungkin.Saya nak jadi yang terbaik even takmampu nak jadi seperti super-women tapi saya AKAN!

P/s kepada semua :

Im here Atikah. Nak minta maaf kalaukalau ada salah dan silap diri ini yang tidak disedari.Tersakitkan dan menyakitkan dengan spontan.Maafkanlah..Utk yg menyakitkan saya,semua sudah berlalu.Biarlah tak ulangi nya lagi dan taknak pekara tu terjadi lagi,so biarlah begini.Semua yang terjadi pasti ade hikmah disebaliknya.Saya dapat lihat siape yang selalu ade di sisi dan siape yang menghilang waktu susah.Saya juga dapat menyedari satu pekara yang buat baik dengan kite lah yang sebenarnye ade perasaan takbaik di hati tu.Terima kasih kepada semua yg menyayangi dan menerima diri saya seadanya saya. Sayang korang semua sangat!

------------------------------------

Tuesday, May 25

.Johan .Zizan


HAHA..Saya tengok je dah berdekah.Johan memang sempoi tiru aksi mereka yg berkenaan.Zizan pulak still macho kot. HEHE.. :D
-----------------------------------------------------------------------------------

Dedicated to Angah

Nor Irdawati Bte Abdul Latif
25 May 1979

Dear Angah- Aunty Bab wishing you, 

Your birthday only comes around once a year so let's make today a day to remember.
Today is a gift of life, today it's your bithday.
Lot's of people are thinking of you on your birthday;- I just wanted to let you know I'm one of them. Have a wonderful day!
Wishing you another wonderful year of happiness and joy and be good to being MUMMY soon. Happy Birthday!
Happy Birthday to someone who deserves a truly happy day.
Hope you have the greatest Birthday ever!


Semoga kekal ke anak cucu SISTA! :)

--------------------------------------------------------

Monday, May 24

Tanjung Leman Trip by Perling Crew Society

Hari ni baru lah saya berkesempatan melawat dan meng-update SUPERWOMEN-FB-YMAIL-FORMSPRING saya ini. Wah, taksangka juga di FB, lebih kurang hampir seratus friend request saya tak layan. Bukan apa,mereka add saya tapi saya pula tak suka approve orang tak di kenali.Maaf ye atas dasar mengelak kan masalah di lain hari. Lagipun saya merajinkan diri update semua network pun just nak keep in touch dgn rakanrakan di zaman sekolah rendah to sekolah menengah yg hilang begitu je.

Nak di pendek kan coretan, ape yg buat saya busy sangat selain bekerja, barubaru ni saya baru saja pulang dari camping ke Tanjung Leman bersama Perling Crew Society pada 15 -16 Mei 2010 bersamaan Sabtu dan Ahad. Saya ada mencatat sedikit nota sepanjang tempoh perjalanan kami dari Perling ke lokasi. Tapi tak rajin pula saya untuk menaip atau kongsikan nya di sini memandangkan masa yg tak mengizinkan. Jadi saya hanya dapat berkongsi gambar disaat gembira di sana.

Kami Perling Crew Society!

BBQ di malam hari.Sambil lihat bintang yg cantik plus indah gila vavi!

Duduk lepak di keliling unggun api.Memang best dan lagi gempak khemah sampai enam tapi last semua tidur luar.haha

\
Bersama Botak agagaga :)

Begambar lah sebelum gerak pulang bersama pasangan The Mok and The Gendut

HONEY dan BEES harus!

The Mok and Mai :)


Sekali lagi!

Banyak lagi picture sebenarnya.Tapi malas nak meng-upload.Cukup ini sebagai tatapan ye.Selepas pulang,masingmasing sunburn.Betukar kulit menjadi gelap sedikit.Gagaga..Serta terkopek kopek kulit.Losyen lah rajin disapukan sebelum masuk tidur.

Finaly,kami semua bergembira di sana even ade beberapa hal yang terjadi sebelum program berjalan lancar.Friend is forever korang!

------------------SEKIAN-----------------

Monday, May 10

Permaisuri Hatiku

Tanggal 9 Mei 2010 adalah hari yang paling bermakna untuk Ibu Ibu di Bumi ini. Inilah ucapan dari saya untuk dua orang wanita yang ada dalam hidup saya dulu,kini dan selamanya.Saya mahu jadi yang terakhir menulis ini untuk kedua dua wanita yang paling saya sayang di dunia ini.

Kepada wanita yang telah melahirkan saya didunia Allah SWT yang luas ini, Puan Rohana Bte M.Din yang dilahirkan pada 01 Ogos 1968 yang saya gelar Mama :-

Terima kasih untuk segalanya yang Mama telah berikan pada Tikah. Even Tikah degil tak nak dengar cakap Mama kadangkadang (selalu kot) tapi Tikah tetap ingat pesan Mama dan ape yang pernah Mama lakukan untuk Tikah. Tikah tak pernah buang Mama dari hidup Tikah ni even macam macam pekara yang terjadi sampai buat Tikah hilang hormat dan terkilan pada Mama suatu ketika dahulu. Tapi Tikah tetap dan tetap Sayangkan Mama. Pengorbanan Mama saat kita dalam kesusahan dahulu tak kan pernah Tikah lupakan. Kekuatan Mama adalah kekuatan Tikah. Untuk menjadi sekuat segagah setabah seperti Mama adalah satu impian Tikah atau mungkin Tikah tak kan mampu jadi seperti Mama. Mama, Mama tetap Mama Tikah yang paling cantik dan comel di hati ini. Tikah mungkin tak sepandai dan sebijak Kakak, tapi Tikah ada matlamat Tikah DAN impian Tikah yang Tikah semai dalam diri ni untuk kita sekeluarga satu hari nanti.  Maafkan Tikah Mama.Ampunkan segala dosa ni dari Tikah dilahirkan sampailah Tikah kenal erti kehidupan. I love you se damn much yang ada!

Kepada seorang lagi wanita yang juga digelar Mama atau lebih manja Mama Bulat atau dikenali sebagai Puan Rafeah Binti Selamat dilahirkan pada 28 Mac 1956 :-

Selamat hari Ibu Mama Bulat! Mama,even Mama bukan lah Mama yang melahirkan Tqa dan baru 7 tahun Tqa mengenali Mama,tapi Tqa dah anggap Mama seperti Mama Tqa sendiri yang memberi banyak tunjuk ajar dan nasihat yang berguna seperti seorang anak sendiri. Masa mula mula kenal Mama, pada tahun 2004. Masa tu Tqa kawan dengan Amy.Mama memang sporting dan suka bergurau dengan Tqa tiap kali Tqa call Amy dan datang rumah.Dari situ Tqa kenal keluarga Mama mula dari Papa, Along, Angah, Abg Acid,Adik dan seseorang yang bermakna dalam hidup Tqa ni, Saiful Azhar. Anak lelaki no3 Mama.Lama lama,semua tahu yang Amy bukanlah ada apeape hubungan dengan Tqa tidak lebih dari sahabat baik atau 'adik'.Mama tak pernah marah Tqa berhubungan dengan Saiful.Mama dan keluara yang lain juga merstui kami.Terima Kasih Mama.Tqa semakin rapat dengan Mama.Teguran tunjuk ajar yang Mama bentangkan tak pernah Tqa abaikan.Mama pernah menjadi tempat Tqa meluahkan perasaan sedih di hati ini dan mendengar cerita Tqa.Mama pernah membelai rambut Tqa diwaktu Tqa menangis di peha Mama akibat perasaan sedih yang tak terhingga saat itu melanda hati.Tak silap Tqa raya 2009.Mama baik dan Mama adalah seorang wanita yang terbaik selain Mama kandung Tqa sendiri.Tqa salute dengan kekuatan Mama membesarkan enam orang anak dengan bermacam macam dugaan yang Tqa tahu.Mama tahu kesukaan Tqa, Teh susu Mama memang sedap. Kari dan Asam pedas Mama buat Tqa sampai nak hirup.Mama suka tengok Tqa makan macamtu kan?hehe..Sama dengan Papa.Mama tak lokek apa pun.Dari segi makanan,resepi,nasihat,dan tunjuk ajar.Andai Tqa ada lakukan salah selama Tqa mengenali Mama,ampunkan lah Tqa Mama. I loveyou Mama Bulat!

Jadi, Selamat Hari Ibu Mama Mama kesayanganku. Kau lah Permaisuru Hati ku. Mmuuarhhh I love you!

Wednesday, May 5

Good-Bye.The Past.

Cukup sekadar hari lepas berlalu tanpa berputar dan kaki pusing kebelakang. Walau terimbas pun kenangan itu anggaplah segalanya tiada pernah berlaku untuk kebaikan. Umur yang semakin mematangkan kita,perwatakan yang menggambarkan attitude,katakata yang membawa kepada kehancuran dan kesakitan,hati yang terluka dan pernah dilukakan. Segalanya cukup biarkan pergi dan berlalu jauh.

Terima kenyataan
Ingatlah bila kita sudah melepaskan sesuatu yang indah yang tidak kita sedari kerana mementingkan diri sendiri dan hati yang penuh dengan tipu muslihat serta hasat dengki, janganlah kita cuba untuk mencapainya kembali setelah sesuatu itu telah dicapai terlebih awal.Terima lah kenyataan yang tiada lagi ruang untuk mencapainya kembali setelah apa yang telah kita lakukan.
-------------------------------------------------------------

Saturday, May 1

Memory Kawan.

U, kita macam adikberadik dulu.
Ade saje yang kite buat bagai org giler.
Ade kawan kata kite ni twins? Haha

U= Youngest sister

Me= Older sister

Sebab kening kite sama.tapi me tengok u lagi lebat lah.
Me tak, tersusun cantik saje ;p
U gemok. so me panggil u gemok. tapi sebenarnya u takgemok pun. Pipi u Mantop je!
U tahu ape yang me sedang rasa kan. Kadangkadang u lah jadi tempat me mengadu semua masalah me.
Kite share sama sama kan.
Kalau u nangis u mesti datang kat me atau call me suruh datang rumah ambik u.
Bila me stay umah u kita tido ganas kan. HAHA.
U smack me, gile sakit dan ganas ;)
Me suka baring kat belakang pinggang u bila u meniarap.
Selesa je.
Petang petang u dtg rumah me then kite naik bus ke rumah u.
Jalan kaki lalu taman kita suka ria.
Pagipagi nak pergi sekolah,kite sempat bergambar kan.
Mase tu u pengawas sekolah.
Me hanya pelajar biase yang naughty..
Class kite pun lainlain tapi rumah sukan sama. BIRU.
Kite ade kesukaan yang sama kan. Contoh satu :-
Mawar Putih
Satu je yang u selalu semunyi dari me, bile hati u tengah susah dan u dalam masalah dengan family.
Mase tu bila me tahu me sedih sebab kenape bende yang sepatutnya u taknak cerita?
Tapi me wat taktahu. Me layan kawan yang lain utk happy kan diri sendiri
Me takkisah bila u rapat dengan boyfiee me dulu.HAHA.
Bagi me, u my sister so me percaya u giler giler mase tu.
Setiap tahun di Hari Raya Aidilfitri me takpernah miss rumah u.
Sampailah u tinggalkan me kat sini sorang sorang.
U pindah Teknik Kota sebab permintaan papa dan mama.
Abang pun ade kat sana kan.
Mulamula kite apply tempat yg sama kat Teknik Pontian, tapi mase tu agaknya Tuhan nak kite berpisah sementara dan mungkin ade sesuatu yg Tuhan nak tunjuk.
Lepas u pindah, me sunyi.Me dah takde youngersister lagi.
Kite jarang contact. boleh kire berapa kali dalam sebulan.
U takdapat on HP selalu,so u call me je guna public.
Me suka sangat bila u call. Even sekejap.
Me dapat kawan baru kat sekolah. tapi me takpernah lupa u masa tu.
Me rindu sangat kat u sebenarnya. Me sorang sorang gan life me bangun dan bangun.
Habis SPM, u dah tak contact me lagi.Me pelik. (^_^)
U tak call,tak reply meseg. Sampailah u tukar no me tak tahu.
Me call rumah minta Mama, Mama bagi.
Tapi bile me call dan msg u tak angkat tak reply.
Hati me sedih, terguris. Kenapa u buat me macamni sekali??
Kalau me ade buat salah, tolong lah u bagithu ape me buat.
Atlist, Me tahu. Me tanye u tapi u tak ade jawapan. u diamkan diri.
Me taknak u dengar cakap org lain lepastu tanpa usul periksa u amik tindakan.
Me taknak pekara ni terjadi lagi dalam hidup me even dahpun terjadi kini.
Suatu hari, me kerja di somewhere kat Jusco Bukit Indah.
Me terjumpe u. U kerje bersebelahan denggan me je.
U cantik sangat.Lain sangat. Mungkin u bahagia sangat masa tu.
Yang me terkilan masa tu u macam tak kenal me.
U datang jumpe kawan yang bekerja satu tempat dengan me.
U seperti 'pura pura' mengenali me. Kenapa?
Me sedih.me tertanye tanye.
Manager kat tempat me cakap macam macam pasal u.
Tapi me cakap " Shes not like that! "
Me dengar u nak sambung study. Kat KL.
Wah! Alhamdulillah. Me doakan u . Semoga u berjaya.
Mase tu me nak jumpe u sebelum u gi, tapi u elakkan dari jumpe me. (^_^")
Me just dapat doakan u je.
Baru baru dalam tahun ni, Baby jumpa u kat seven-E.
Baby cakap u gemok,badan makin chubby. U tegur Baby. Tapi me hampa.........
Bukan pasal me yang u tanye, tapi "Epul ke ni??Gemokk nyaa skg..."
Me terdiam dan me diam saje.Takde jawapan yang me bagi kat Baby.
Me terus teringat gela tawe u. Muka marah u. Bile u gedik dengan me.hehe.. Semua tu kini hanye Kenangan...
Sampai me jumpa u skg kat Facebook.
Me happy lagi. Me add u dengan harapan me dapat tahu ape sebenarnya yang terjadi antara kite.
Tapi u tak approve. Me dapat tengok picture u saje.
U Lookes Gorges dan Happy dengan life u kini.
Baguslah. Itu yang me mahu. Kalau u happy tanpa me..... Me doakan u my beloved sister...
Mase birthday u, me meseg ur Boyfiee kt facebook minta tolong wish kan for me.
U dapat kan ?
I miss you realy do sister! Good luck dalam hdup. nak kawin jangan lupa jemput me.
Me nak samasama juga raihkan =)
I love u still=


No bestfriends no tears.

Bye APRIL

Sememangnya semua tahu hari pertama di bulan May adalah Hari Pekerja atau Hari Buruh kepada pekerja seperti saya, Baby dan semua yang mengenali. Jadi saya rajinkan diri search di Google tentang Hari Buruh sedunia ini dan mula menaip sedikit tentang sejarah nya.

Pada tahun 1884, The Federation of Organized Trades and Labor Unions telah menyebarkan resolusi untuk menetapkan 8 jam sehari sebagai waktu kerja yang sah bermula dari 1 Mei 1886. Resolusi tersebut menyeru agar para pekerja melakukan demonstrasi umum untukmencapai tujuan itu memandangkan kaedah mengikut saluran yang sah telah dianggap gagal. Pada ketika itu, pekerja dipaksa bekerja selama 10, 12 hingga 14 jam sehari. Sokongan kepada gerakan ini telah tumbuh dengan cepat.Pada April 1886, dianggarkan seramai 250,000 pekerja telah menyertainya. Gerakan ini berpusat di Chicago dan dianjurkan oleh golongan anarki dari International Working People’s Association. Ahli perniagaan dan pemimpin negara pada ketika itu merasa bimbang dengan peningkatan pengaruh revolusi ini dan mereka telah membuat persediaan sewajarnya. Bilangan polis dan anggota keselamatan ditambah dan senjata baru dibekalkan, dibiayai oleh ketua-ketua perniagaan tempatan. Antaranya, Kelab Komersial Chicago, yang telah membeli senjata bernilai US$2000 untuk Pengawal Keselamatan Illinois mengawal kemaraan demonstrasi. Walaubagaimanapun, pada 1hb Mei, gerakan ini telah berjaya memenangi hati kebanyakan para pekerja termasuklah pembuat pakaian, pembaiki kasut dan para buruh. Pada 3hb Mei 1886, untuk mengekang kemaraan,pihak polis telah melepaskan tembakan amaran kepada para pendemonstrasi di hadapan kilang McCormick Reaper Works, menyebabkan 4 orang terkorban dan banyak yang cedera. Keesokannya, golongan anarki telah menganjurkan perhimpunan besar-besaran untuk membantah tindakan pihak berkuasa tersebut di dataran Haymarket. Perhimpunan ini berjalan lancar sehinggalah jurubicara terakhir berucap di pentas. Orang ramai mulai beredar dan hanya tinggal beberapa ratusan orang. Ketika inilah, 180 orang polis telah mengepung medan tersebut dan mengarahkan agar perhimpunan itu dibubarkan. Ketika pembicara terakhir turun dari pentas, sebiji bom dilemparkan ke arah polis, membunuh seorang dan mencederakan 70 orang yang lain. Polis bertindakbalas melepaskan tembakan ke khalayak ramai mengakibatkan seorang pekerja mati dan ramai yang cedera. Inilah secara ringkas sejarah perjuangan yang dimulakan oleh golongan anarki sosialis untuk menuntut hak dan keadilan golongan pekerja terhadap majikan. Perjuangan ini akhirnya diabadikan dengan sambutan Hari Buruh.
---------------------------------------------------------