Wednesday, August 25

Mertabak Kg Melayu | Puding Kastad

24 waktu buka- Hello..Saya tidur je.Baby kejut tak bangun2.Saya jaga adik2 kecik pagi tadi.Mu'iz Fahmi (2years) dan Syafiyyah Fadilah (3months).Setengah hari dah damn.Huhu..Teruk nya saya kan?Petang saya bangun bersihkan diri dan duduk makan.Wahh mertabak.Yummy2..Baby belikan kat Kg. Melayu.Boleh tahan! Sedap sangat dan tebal.Kenyang tau makan.Dari minggu lepas lagi terasa nak berbuka dengan mertabak.Akhirnya,saya dapat pun..Thanx Baby! Kawan kawan kena cuba mertabak ni tau...tak kan menyesal beli even mahal tapi berbaloi.Terbaikkkkk~

Today on Morning- Saya buat Puding Kastad harini.Teringin lah dari haritu.Saya memang kureng siket bab masak berlauk ni,tapi kalau pasal dessert saya lulus.He he he..Saya nak belajar banyak lagi pasal masak berlauk dengan Mama Bulat.Plus,Mama memang sangat sangat sangatt pandai memasak.Semua shedapp! Ape yang Mama Bulat masak jugak lebih banyak faveret Baby.Hah.. "nak jage suami kenalah pada perutnye,paling penting dan utama.." Sambil termenung ingat pesan org tua2 yang lebih banyak pengalaman.

Ok. Bawah ni ade gambar2 saya buat Kastad tadi.Saje saya ambil gambar nak update kan blog saya ni.Biar hari2 saya tak miss ape pun.Asalkan update.Kan kan kan? ;) Jum tengok sama2.

Tepung kastad+santan serbuk+garam,gula+kuning telur(ikut masing2)+majerin(utk kilat)+shweet corn(tpulang pd masing2 nk masukkn ke tak) campur dan di kacau sebati.Kemudian,di letak di atas ketuhar/dapur.Saya ni gune rice cooker sbb masak siket je plus lg cepat.Kene kacau je tau..Sebab ade santan takut pecah santan pulak nnti.

Dalam 25-30minit,akan jadi begini.Pekat dan likat.Nak kacau pun lenguh je tgn.he3..Kaler nye pun berubah kan?Kacau lagi sampai kilat betul2 dan masak kastad nye tau..

Tattaamm..siap pun.senang je kan?tak susah pun.Dah jadi pekat dan masak cam gamba kt atas tu boleh terus angkat masuk loyang/tapaweh,bekas ape2.Jgn buang mase sebab takut keras dalam periuk tu pulak.Masuk je dlm bekas,biarkn sekejap sampai sejuk siket then boleh masuk kn dalam ice box ye.Biarkan sejuk.Nak di hidangkan waktu buka nanti,mesti sejuk lagi shedaappp!

Susu nya - Buah2an campor+susu cair+susu pekat+gula+ice=Di masak atau buat lah macam air.Campo je semua.Nak lagi pekat dan rase lemaknye,periuk yang di masak kan kastad td guna semula utk buat Susu nya.

SHELAMAT MENCHOBA :)
(ape2 resepi dessert meh lah share dgn saya.bleh btukat idea kan.no malu2 ye. . .mesti seronok kan)

Saya nak buat suprise untuk Baby malam ni camne Baby buat kat saya semalam.He he hee. See u next entry kawan2 ! Selamat berbuka ye. . .

No comments:

Post a Comment