Monday, July 4

Gunung Ledang :::Part 1:::

2nd July 2011 ::: Sabtu :::

Selepas Subuh, Aku dan kawan2 get ready nak ke Bekok, Segamat. Sesi masak memasak dimulakan, koz bermalam kat sana. Then, kitorang plan nak buat BBQ sekalik. Yummmyyyyy3! Bestkannnn?Hehe.. Tapi kitorang taknak excited sgt, bak kata orang2 tua, nak pergi jauh2 ni jangan suka2 sangat.Tak elok..

11.30 am, kitorang memulakan perjalanan. Salam Papa Mama dan baca doa selamat pergi dan pulang. Alhamdulillah, tiada sebarang kucah kacir semasa persiapan kami dari semalam (1st July) beli barang sampailahhhhhh nak bertolak ni. Tak ada jugak krisis dan masalah yang melanda antara kawan2 yang pergi ni. Ohh ye ! Siapa kawan2  yang join holiday kali ni? KakaBotakMrs. OS & Mr. OSAngah HondaKechik, dan Atikah & Saiful..

Sampai je kami berdekatan dengan lokasi perkhemahan, singgah sat kat kedai runcit cina ni. Nak beli ice. Auntie kedai runcit ni memang sporting lah kan. Sebab nak jugak berbual dengan kitorang. Kalau Auntie ni tak tanya lokasi kitorang, alamatnya. . . Kitorang pun tak tahulah yang Hutan Simpan Bekok ditutup koz ade kes kematian ==' Auntie ni siap tunjuk surat khabar cina lagi tu. BUKTI PENTING! Atlast, ditengah2 panas tu dalam 2 pm something lah, kitorang duk makan ice cream kat luar kedai Auntie tu sampai bincang nak ke mana. Mr & Mrs. Os dapat ice cream free uhhh. Lebih 5x kott. Hahaha.. Suka giler diorangg..

Bincang punya bincang, we all decide ke Gunung Ledang. (mcm memanggil2 pulak sehh. koz mula2 sebelum plan nak HSBS, Mr. OS ade jugak suggest ke Gunung Ledang, tp ade yg tak setuju termasuk aku... dah tahukan tempat tu macamane kerasnye.....)

Kami meneruskan perjalan ke Tangkak. Perjalanan agak lambat. Kami sampai dah senja. Tak ramai orang sangat kat Gunung Ledang masa tu. Alhamdulillah. Jalan tak sesak nak cari tempat berkhemah. Selepas daftar, kami dibenarkan parking kereta dan menuju ke lokasi perkhemahan. Masa ni dah pukul 6.45 pm. Ishh, apa pun tak ready tau. Lampu suluh bawak 1 jek. Kitorang harapkan pada unggun api, itupun tak terang sangat. Nasib baiklah, Kaka and Mrs. OS ade hp yang boleh pasang lampu ni. Bby pulak bawak pun lampu suluh.

Semasa sesi pasang khemah, agak kelam kabut sedikit. Mrs. OS nak pasang 3 khemah, last2 bincang tak payah lahh Kak. 2 khemah pun cukuplaahh.. Sebab ? Okay.. Seramlah nak cerita. Sendiri mahuu fahamlahh ye. Biasalah kan, sampai dah senja, pasang khemah pulak dah Maghrib. Dalam hutan, konpom gelap kann.. Korang boleh bayangkan tak keadaan kitorang? Kitorang bertapak 28kaki dari bawah. Nak atas lagi, tapi... bareang berat. Then waktu tak mengizinkan... Masa kitorang pasang khemah, Mr. Os dan Botak turun ambil lagi beg2 pakaian yang tinggal dalam kereta. Risau jugak dibuatnya. Dalam keadaan yang macamni? Ishhh.. Nak tak nak, terpaksa lepaskan mereka... Tak dapat set time, kitorang tak siap pasang khemah and tabur belerang, dorang pun sampai. Mr. OS, Angah and Botak cari kayu untuk dijadikan unggun. Cahaya untuk kami malam itu.. Jeng jeng jeng.. Risau tauuuu.. Koz kitorang tak sangka sangattt plan ke Bekok terpaksa dibatalkan, dan ke Gunung Ledang. Persiapan pun tak complete lah kan...

Selepas unggun api dihidupkan, khemah selesai pasang, belerang sudah ditabur, beg pakaian dah diletak dalam khemah.. Kitorang memulakan sesi BBQ. Masa ni pun, ade jugak cerita seramnya. Tapi taknak jugak cerita. Korang pergi lah k? Alhamdulillahhhh... Kitorang berjaya habiskan ayam BBQ. Duduk makan mee hun goreng and ayam bbq tadi bersama air sirap pandan (sedaappnyaaa....) Masa makan ni punn... Hisshh.., Memang dugaan laah. Nasib baik, kawan2 yang lain pandai tutup mulut simpan..



Okay guyss... Continueeeeee Part 2...

No comments:

Post a Comment