Saturday, January 10

19 Weeks Semakin Rasa Tendanganmu Sayang

Bismillahirrahmannirrahim ~
Assalammualaikum ualls!

Alhamdulillah, dapat update belog kite ni. Siap dapat tukar template baru lagi gituuww. Tapi still macam ada kureng lah ngan wajah baru ni.hoho!

Harini nak share pasal my preggy moment. Eh! Hehe Masuk malam ni dah 19 minggu dah usia kandunganku, my baby.

Lastweek, 18weeks 5days ; Checkup kat klinik Ibu anak, Tampoi. Kalini, tak lama sangat di klinik, tak amik darah banyak macam awal2 tu. Just urine test and darah titik je. Hehe sakit jugak dicocok tu,haha semut2 je. Gedik ey mummy!

Ghupenya, time ni kena scan. What? Scan? Alahai! Selonoknya. Tapi sayang, daddynye tak dapat masuk tengok cekali. Sedih! Tapi takpe, nanti nanti pergi klinik swasta, daddy boleh lah masuk sama tengok.kan kan kan =)

Masa scan tu, ya ampun! Dalam perut aku ada baby lah. Bila doktet suh tengok screen, aku dah, eh? Airmata meleleh,cover dengan tudung.haha Ya Allah, hebatnya kuasaMU. Indahnya ciptaanMu. SubhanaAllah! Ada kaki, ada kepala dan badan baby dah nampak. Masa scan tu, baby tengah aktif kemain, taknak duduk diam. Alhamdulillah, bila dokter cakap lagi baby sihat. Cuma takdapat tengok jelas, sebab scan 2D je.hitam putih. Hehehe tak apa lah, dapatjuga Mummy tgk. Terusik hati wanita ku sebagai bakal Ibu tak lama lagi. :') *sebak. After 2yrs menunggu,berbagai onak duri, inilah hadiah dr ALLAH.

Lepas happy tu, aku tanya dokter, my breast bocor. I think susu lah, hahaha malu juga.tapi kena juga info dokter kan. Dokter kata normal bg setengah ibu mengandung, sambil ketawakan aku dan kata "Hormon awak tinggi. Produktif lah" haha lebih kurang gini lah.hehe Alhamdulillah, happy lagi! Aku harap, aku berdoa siang malam, aku nak sangat susukan anakku sampai die berumur 2thn, Inshaallah. Inshaallah dengan izin Allah taala. Aku berdoa sangat. :')

Dan, sebelum keluar tu. Dokter kata, lagi sebulan datang lg. Bersamaan, 1/2/2015. Dan, air kencing kotor sikit.banyakkan minum air masak yeee. Eehehe sambil aku sengih tengok dokter sebab aku jarang sangat minum air masak ni.hoho bedal air manis and makan benda manis je aku laju. Bayangkanlah eh! Hahaha so aku dapat Obimin je kali ni.

Kelmarin, aku google2 apa makanan sunnah Nabi yang memudahkan proses bersalin dan sakit sakit waktu mengandung ni. Aku lebih prefer natural product berbanding apa yang hot sekarang. So aku dapat info tentang Pati Delima Gulsan, Minyak Zaitun, VCO dan Madu adalah makanan/minuman/suppliment terbaik untuk ibu mengandung ni. Banyak khasiatnya. Jadi, aku pun terliur lah tiba2 bila buka pasal Pati Delima Gulsan dalam belog Mummytobe yang lain. Apalagi, meround dengan daddy mencari kedai pak arab yang jual Pati Buah Delima yang aku tak nak jelaskan kat sini apa khasiatnya memandangkan ramai dah tahu kan.hehehe Alhamdulillah, jumpa juga akhirnya. RM 15 sebotol. 1hari minum 2kali sesudu plastik tau. Sedap gile tak terkata. Kena betul dengan tekak aku. Kalau boleh minum banyak2,memang akan ku minum.haha aku suka! Daddy pun aku bagi minum. Paksa juga. Sebab banyak khasiat utk semua individu tak kira usia dan jantina. Lepasni, aku nak amik Minyak Zaitun dan madu lebah pula. Vco mungkin akan ku amalkan waktu nak tunggu due nanti.

Dan dan dan, aku dah mula dapar rasa jelas tendangan anak tercinta pada waktu tertentu. Ya Allah, pasti aku tersenyum sendiri sambil gosok gosok tempat ditendang tu. Terasa lembut sangat, dan aku bayangkan, betapa halus dan lembutnya kaki dan tangan Little Caliph dalam perutku ini, aktif bermain sendiri dengan apa yang ada dalam perutku. Subhanaallah:') Indahnya...

Btw, aku punya due is on 02/06/2015. Aku harap segalanya berjalan lancar, dan aku harap juga, berdoa, baby aku sihat sempurna dan dirahmati ALLAH. Amin!

"Aku sekarang ni tengah sibuk sangat nak amalkan urutan memudahkan proses bersalin. Apa nama urutan tu, nanti aku cerita. Semoga aku bersalin dengan mudah supaya tak susahkan Mama aku yang bekerja nak kena minta cuti jaga aku dalam pantang dan supaya daddy tak susah nanti. Kata orang, aku nak sangat bila aku berpantang ni, aku boleh aktif dan uruskan anak dengan baik. Inshaallah, mudah mudahan.. Amin. "

Lots of love,

Mummy Eka
03:06a.m.

No comments:

Post a Comment